Flankstek "pizzaiola"

Jag har i detta recept gjort min variant av Carne alla Pizzaiola. Direktöversatt betyder det "kött på pizzabagarens sätt. Jag tror att namnet kommer från att ingrediserna i såsen är samma som orginalpizzan, Marinara. Tomat, vitlök och oregano. 
 
 
Jag kan inte säga att det är en rätt som vi äter ofta hemma men varje gång jag äter den undrar jag varför vi inte gör det mer! Det är så sjukt gott! 
Det som jag gjort här som inte är traditionellt är att jag tagit flankstek. Vanligtvis använderman typ lövbiff och mindre tomat. Så det blir som en stektlövbiff som man vänder i tomatsås. Bra råvaror är hemligheten bakom bra mat. De kostar ibland lite mer samtisigt så beövs mindre tillsatser och kryddor. Jag minns när Flankstek var nytt på marknaden. Jag bodde uppe i Umeå då och köpa flankstek till sjukt låga priser. Kunda kosta kring 100 kr/kg för bra kött. Folk visste ju inte vad man skulle göra med denna köttdetalj. Samma sak gäller oxkind, fläsksida osv. Nu har alla såna detaljer blivit trendiga och då följer ju priset med. Men gott är det! Du kan såklart använda lövbiff, flap, entrecote, vad du vill till denna rätt. Ta det som passar din smak och plånbok. 
 
Hoppas ni gillar detta recept! 

 
Du behöver (4 pers)
 
  • 1 flankstek 700-1000 gr, jag putsar inte min, vilket slöseri!
  • 2 burkar passerade tomater, jag använde Datterino från Cosi Comé
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk färsk oregano
  • Salt
  • Svartpeppar
  • EVOO

 
Gör såhär
  1. Massera in salt, peppar och EVOO på köttet. 
  2. Stek köttet i en riktigt het stekpanna så du får en fin, mörk karamelliserad yta. 
  3. Lägg köttet på stekpannan och låt vila.
  4. Finchacka vitlöksklyftorna. 
  5. I samma stekpanna som du stekte köttet i häller du en stråle EVOO.
  6. Fräs vitlöken i några minuter tills den är mjuk och fin.
  7. Häll på de passerade tomaterna, sänk värmen och låt puttra 10 min.
  8. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att det även är salt på köttet. 
  9. Tillsätt oregano. Jag tycker om att använda hälften färsk oregano och hälften torkad.
  10. Lägg i köttet och låt puttra ca 15 min. 
  11. Jag tar bort köttet när det är 54 grader så när jag äter det är det på typ 56-58 grader. Perfekt. Flank ska inte vara för blodigt. Låt köttet vila 5 min innan du skär upp det. Va noga med att skära MOT fibrerna annars blir det segt. 
  12. Jag serverade med lite rostad potatis och kokta Cime di rape. 
 
 
Ciao Ciao!
 
/Claudio
 
 
 
 

Claudio Hjort - Claudio blogg - Claudio hjort matblogg - Italiana Food Selections - flankstek - foodio - foodio matblogg - middags tips - middagstips - pizzaiola