Indisk lammgryta

Indisk mat är för mycket mat med massa kryddor. Det ska dofta i hela huset när man lagar mat. Jag är inte fördjupad inom indisk mat så jag kan specificera regioner osv men jag är säker på smaker. Den här grytan är grymt god och jag använder mig av kryddor som för mig är indiska. 
 
 
Indien är ett land som jag aldrig varit i men som jag gärna skulle vilja åka till. Jag har rest mycket men av nån anledning aldrig hamnat där. Det som lockar mig mest är maten. Självklart även spännande att se kulturen, monument osv men just i indien lockar maten och marknaderna mycket. Färger, kryddor, energi och liv. Verkar grymt. 
 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Du behöver (4 pers)
  • 800 gr lammbog
  • 800 gr burktomat, köp bra kvalité!
  • 1 liten vatten
  • 1 msk korianderfrön, hela
  • 1 msk kummin, hel
  • 1 msk Garam Masala
  • 1 gul lök
  • 3 vitlökskyftor
  • 1/4 tsk Naga Morich Chili
  • Salt 
  • Peppar
  • EVOO

Gör såhär
 
  1. Börja med att rosta koriander, garam masala och kummin i en gryta. Rosta i 3-4 minuter. 
  2. Ta fram lammbogen. Skär i mindre bitar, jag skar upp den i ca 2 cm kuber.
  3. När kryddorna är rostade, häller du de i en mortel. Mortla de fint. 
  4. Hacka lök och vitlök.
  5. I samma gryta som du rostade kryddorna, häller du nu en stråle EVOO. Stek lök och vitlök så de blir mjuka. 
  6. Stek köttet i små omgångar i en het stekpanna. Jag brukar så när jag gör långkok så man får den där karameliserade ytan, blir så mycket mer och godare smak då tycker jag.
  7. När köttet är klart häller du över det i kastrullen med löken. 
  8. I stekpannan häller du i vattnet och låt koka upp. Va noga med attt skrapa loss alla goda köttbitar och allt som sitter fast i stekpannan.
  9. I med kryddorna i grytan. Rör om.
  10. Häll på tomat och vatten.
  11. Låt puttra ca 1,5 h, köttet ska vara mört och falla isär. 
  12. När det är klart ska vattnet ska ha kokat bort och det ska vara en tjock härlig konsistens. 
  13. Smaka av med salt och peppar och Naga Morich chili. 
  14. Jag serverade detta med kokt mangold och gult curryris. 
  15. Servera på heta tallrikar och toppa med lite persilja. 
 
Smaklig måltid!!
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 

PS.
Gult curryris är ett ris jag gör såhär. Stek lök och vitlök i en kastrull. Häll i Curry, hela kardemummakapslar, och en kanelstång. 
Tillsätt ris (jag använder alltid Acquerello) och sen vatten. 3 gånger mer vatten än ris. Koka upp och sänk sedan tempen så det puttrar. Koka tills vattnet är borta, ca 10 min. Smaka av med salt. Toppa med persilja. 
 
 
 
Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - blogg - bloggtips - food - food' - food'food - foodfood - foodie - gryta - indisk - italiana food selections - italianafoodselctions - kött - lamm - matblogg - middag - middagstips - recepttips