Mat

Pizza Napoletana

Detta är mitt recept på en klassisk Napoletansk pizza. Dvs rund pizzor med lite brända sega kanter som bakad på sten i en vedugn. 

Pizza Napoletane 6 pizzor
900 gr 00 mjöl
500 gr ljummet vatten
5 gr jäst
40 gr salt

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och kör på låg hastighet i ca 4 min (förutsatt att du har en assistent, kitchenaid, major eller annat). Stäng av och låt degen vila i bunken i några minuter. 
Tillsätt saltet och kör på något hög hastighet i ca 2 min till. 
Ungefär såhär ska degen se ut. Fast och fin och släpper enkelt från kanterna.
Ut med degen på ett bakbord och knåda lite för hand, jag brukar göra detta mest för att lära känna degen lite bättre:)
Runddriv brödet, dvs forma till 1 stor bulle. Lägg på en fuktig handuk och låt vila ca 30 min.
Väg upp 6 st 250 g degar. Runddriv dem alla och lägg på en inoljad plåt. Häll en droppe olja på varje och smörj in så hela blir insmord i olja. Lägg på en fuktig handuk och låt jäsa i kylen. Jag jäste mina nu i ca 18 timmar. Du kan jäsa de upp till 72 timmar. 
Sen är det bara att köra igång ugnen. Toppa pizzorna med det du vill och baka av dem. 
De lite brända kanterna är magiskt goda och sätter karaktär på pizzan!
Jag provade denna gång att baka ut med durumvetemjöl. Det blev gott, lite grövre i karaktären. Prova och se vad du tycker!
 
Ciao ciao