Potatis och purjolöksoppa med ramslök

Mycket ramslök nu. Men det är i sängong, det är sjukt gott och framför allt, när man köper ett paket behöver man ju använda upp det. Blev en riktigt bra kombo med soppan. 
Soppan är lite mörkare än vad ni nog är vana vid. Det är för att jag rostar purjo, vitlök och potatis inna jag tillsätter vin och buljong. Blir mycket godare tycker jag. 
Såhär gör du:

Potatis och purjolöksoppa med ramslök 2 pers
200 gr mjölig potatis, med skal skuren i mindre bitar. (ca 1 msk kan du skärna i fina kuber och steka vid sidan om, använd som garnityr)
1 liten purjolök, ca 150 gr, skuren i mindre bitar
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl torrt vitt vin
1 liten hönsbuljong
1 dl ramslök, finhackad
Salt
Peppar
EVOO

Potatis, vitlök, purjolök skurna i små bitar. Här använder jag även stjälkarna from ramslöken. Bladen toppas jag soppan med, stjälkarna fräser jag med grönsakerna.
Fräs alla grönsakerna i en kastrull så det börjar få lite färg. 
Tillsätt vinet. Låt koka in. Tillsätt sen buljongen och låt puttra ca 20 min. Potatis och de andra grönsakerna ska vara helt genomkokta. 
 
Smaka av med salt och peppar. 
De tärnade potatisarna steker man i lite EVOO så de är helt klara. Lägg åt sidan. 
Mixa soppan helt slät. Låt vila lite. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Eventuellt kan du droppa i lite citronsaft om du vill ha mer syra. 
Servera i djupa tallrikar. Lägg finhackad ramslök i mitten och tärnad potatis runt om. Häll på en stråle riktigt bra EVOO. 
NJUT!!
 
Den här soppas är varm och lättlagad samtidigt som ramlöken och vinet ger det en fräsch sommarkänlsa. 
En pepprig EVOO blir som pricken över i:et. (skriver man så...?)
 
Ha en fin måndag, ciao ciao!!
 
Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - Soppa - comfortfood - food - food' - food'food - foodfood - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - italianafoodselections - potatis - purjolök - varmt