Potatis och purjolöksoppa med ramslök

 
 
 
 
 
 
 
Soppan är lite mörkare än vad ni nog är vana vid. Det är för att jag rostar purjo, vitlök och potatis innan jag tillsätter vin och buljong. Blir mycket godare tycker jag. 
 

Du behöver (2 pers)
  • 200 gr mjölig potatis, med skal skuren i mindre bitar. (ca 1 msk kan du skärna i fina kuber och steka vid sidan om, använd som garnityr)
  • 1 liten purjolök, ca 150 gr, skuren i mindre bitar
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 liten hönsbuljong
  • 1 dl ramslök, finhackad
  • Salt
  • Peppar
  • EVOO

Gör såhär
 
  1. Skär potatis, vitlök, purjolök skurna i små bitar. Här använder jag även stjälkarna from ramslöken. Bladen toppas jag soppan med, stjälkarna fräser jag med grönsakerna.
  2. Fräs alla grönsakerna i en kastrull så det börjar få lite färg. 
  3. Tillsätt vinet. Låt koka in.
  4. Tillsätt buljongen och låt puttra ca 20 min. Potatis och de andra grönsakerna ska vara helt genomkokta. 
  5. Smaka av med salt och peppar. 
  6. Stek de tärnade potatisarna i lite EVOO så de är helt klara. Lägg åt sidan. 
  7. Mixa soppan helt slät. Låt vila lite. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Eventuellt kan du droppa i lite citronsaft om du vill ha mer syra. 
  8. Servera i djupa tallrikar. Lägg finhackad ramslök i mitten och tärnad potatis runt om. Häll på en stråle riktigt bra EVOO. En pepprig EVOO blir som pricken över i:et.
 
NJUT!!
 
 
 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
 
 
 
Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - Soppa - comfortfood - food - food' - food'food - foodfood - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - italianafoodselections - potatis - purjolök - varmt