mytasteswe.com foodio - Kung Kronärtskocka levererar!
< er>

Kung Kronärtskocka levererar!

Vid centralstationen i Rom finns en marknad eller kanske snarare en foodcourt som heter ”Mercato Centrale”. Det är VERKLIGEN värt att kika på om ni är i trakterna. Där finns massa olika restauranger och barer som håller makalöst hög kvalité. 

En av dessa restauranger är en kronärtkocksrestaurang. Helt stört tänker vi här. Hur kan det gå runt? Det funkar och de serverar sjukt bra rätter. Råa, inlagda, sallad, carpaccio, friterat, ugnsbakat, kokt. Kronärtskockor är ju helt otroligt gott. 

 

Vet ni att det tog lång tid innan vi började importera kronärtskockor? Det är svårt att hitta en inlagd kronärtskocka som dels smakar mycket kronärtskocka och som inte är så syrlig. Glöm de där bleka sura grejorna man hittar i många butiker och pizzerior. 

 

Tillslut hittade vi en kronärtskocka som håller måtten för vad vi söker. 

 

Kommer från producenten Nazzareno Agnoni som håller till i Cori, ca 1 timme söder om Rom. 

Det som utmärker hans kronärtskockor är dels arten, Romenesco som inte odlas av så många i Italien, den har en väldigt stor smak och är späd i konsistensen.

Sen är det hantverket vid produktionen. När de producerar kronärtskockorna går allt i ett.

  1. Kronärtskockorna skördas
  2. De tvättas och rensas
  3. Direkt ner i kokande vatten där det även finns med lite vinäger, citronsyra och salt
  4. Koka ca 20 min
  5. När de är färdiga lyfter man upp de och lägger de i steriliserade burkar
  6. Fyller upp burken med en blandning av solrosolja och EVOO
  7. I med LITE mynta och chilipeppar

 

Thats it! Done. 

 

Dessa kronärtskockor är något helt nytt för alla er som inte har provat. 

 

Dessa äter jag oftast bara som de är men här är ett enkelt recept på rostad potatis med kronärtskockor som är grymt. Kul att ”hotta” upp klassisk pommes chateau. 

 

Bara klyfta upp potatis och blanda med kronärtskockor som du delat på 4. 

 

Häll upp på plåt och rosta ca 20 min på ca 200 grader tills potatisen fått fin färg. Rör om då och då. 

 

 
 

Passar grymt till kyckling, fläsk eller om du vill bara för sig själv med kanske lite rökt mozzarella och en sallad. 

 

Smaklig måltid! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio 

Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - agnoni - blogg - foodie - foodio - kronärtskockor - matblogg