Tips på 2 essentiella produkter i köket!

Den här tiden på året är det många som gifter sig, flyttar hemifrån, flyttar hem efter studier? Augusti är en månad med mycket tillställningar. 

Oavsett om du ska köpa en present till någon eller om du ska köpa något till dig själv så finns det för mig två grundläggande saker att ha i ett kök. Detta två tycker jag man ska lägga pengar på. De kommer hålla i EVIGHETER. 

 

Kniv. 

 
 

Om jag skulle välja det viktigaste att lägga pengar på är det en kniv. Visste ni att de flesta knivolyckor i kök sker på grund av slöa knivar? 

 

 

Lägg pengar på en eller ett gäng bra knivar! Jag köpte 2011 mina Kai Shun knivar (förutom 1 som är ny) och än idag är de långt mycket bättre och vassare än många andra knivar som jag testar hos vänner och familj. 

Jag är ingen nörd när det kommer till vård av knivar. Jag diskar de dock aldrig i maskin, alltid för hand. Men jag är dålig på att använda brynjärn, jag har haft de på slipning 1 gång men ändå, de håller och är så sjukt bra! 

 

Stekpanna. 

 

Egentligen ska det vara två. En stekpanna med beläggning som jag steker fisk, ägg och andra mer delikata råvaror i samt en gjutjärnspanna där jag steker kött, kyckling och annat på hög temperatur. 

 

 

En gjutjärnspanna håller förmodligen för alltid och ännu längre. Många ärver gjutjärnspannor från sina mor eller farföräldrar. Det finns superbra filmer för hur man vårdar gjutjärnspannor på youtube. 

Ytan man får när man steker t.ex en köttbit i en panna är otrolig. Krispig och karamelliserad. Jag älskar verkligen min gjurjärnspanna!

 

En belagd stekpanna ger såklart inte samma yta men det gör det för mig möjligt att njuta av att steka fisk, ägg utan att behöva oroa mig för att det ska fasta i pannan. Innan jag hade en bra stekpanna drog jag mig från att steka fisk för att det allt som ofta fastade i stekpannan:(

 

Bra stekpannor, oavsett om det är gjutjärn eller en belagd ska vara rejäla, gjorda i starka material och ha en tjock botten så att värmen fördelas jämnt. 

Som gjutjärnspanna använder jag Svenska Skeppshult och som belagd stekpanna använder jag Scanpan CTX. Hur nice är det inte att i CTX pannan är det ok att använda metallredskap? Magiskt! 

 

Det här är mina två essentiella produkter som jag tycker du ska lägga lite pengar på i köket.

 

Ciao ciao

 

/Claudio

CTX - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Kaishun - Mat - Scanpan - blogg - foodie - foodio - matblogg - skeppshult