Mat - Resa

Pekings gamla kvarter

Hallå hallå, 

 

Vi behövde smälta maten lite efter vår enorma lunch plus att Jennys fötter höll på avlida i klackar så hon ville köpa skor. Vi befann oss mitt inne i centrala Peking med massa shopping både butiker och "malls". Vi promenerade runt lite, köpte skor sen såg jag en matmarknad. Vi gick in men jag var inte imponerad alls! Först var det lite skoj med grillade insekter osv, men sen kom stanken. Jag vet inte vad det var som stank med ibland som det som pustar från döden. Det luktade så vidrigt att även jag tappade aptiten och vi köpte INGET på marknaden. INGET.  

 

 

Nej det är dags att åka till ett tehus. Vi hade kollar upp vart vi skulle och tog en taxi säkert 20 min bort. Väl framme blev vi avsläppta mitt på en gata. Vi började gå och leta själva efter tehuset men hittade inget. Vi frågade en farbror och pekade oss åt ett hål. När vi gått en bit frågade vi några andra som pekade oss tillbaka. 

Vi lyckades ringa tehuset och fick höra att de stängt. För två år sen!!!

Solen hade börjat gå ner och vi skulle börja röra oss hem tills vi såg en lite liten skylt på en bakgata. "Tea House". WIIII! 

Vi gick in och satte oss ner, fick en meny med massa olika te. Beställde in Oolong te och Jasmin te. Supergott och väldigt olika smaker. Oolongen var jordig och mustig medan Jasmin var blommig och aromatisk. 

 
 

När vi hade ätit frukost imorse var det en sak jag var lite besviken över att vi inte hittat. En Jingbing. En sorts crêpe som man kläcker ett ägg på. Sen har man på fermenterat bönpasta, chili, lök, koriander och friterat bröd. På vägen hem när vi letade efter taxi hittade vi en som gjorde såna trots att det är frukost så vi köpte en och delade på. Perfekt snack för jag skulle gymma:)

Det var riktigt riktigt bra. Mycket umami från bönpastan, fräschör från korianders och crisp från brödet. Gott gott!

 

 
 
 
 
 

Ciao ciao

 

/Claudio


Claudio Hjort - Italiana Food Selections - blogg - claudiohjort - food - foodie - foodio - matblogg
Mat

Dim Sum

 

Hejsan! 

 

Dim Sum. Jag vet egentligen inte ens hur man definierad vad det är. Men för mig är det massa olika dumplings, ångade, stekta, friterade som serverad till bords. Om nån här vet nån bättre definition så dela gärna med er:)

 

Vi hade kollat upp vilka ställen som är bäst på Dim Sum i Peking. Vi hade några olika alternativ med det mesta pekade åt Lei Garden. 

 

När vi väl satt oss fick vi en meny med hur många olika rätter som helst att välja mellan. Vi fick en penna och skulle ringa in vad vi ville beställa. Vi gick lös ordentligt och tog in 9 olika sätter. Mest ångade dumplings och vårrullar med lite stekt och friterat också. 

 
 
 

Asså det var så sjukt gott att både jag och Jenny och så vi blev lite illamående. Servisen hällde i oss litervis med te också så vi fick även springa på toa var femte minut. 

 

Min favorit var helt klart den ångade vårrullen med räkor medan Jenny hade den ångade vårrullen fast med BBQ pork. Vårrullarna är inte som ni tänker. Dessa innehäll bara räkor/kött. De var heller inte invikta på kanterna så sidorna var öppna. Jag tror de gjorde de med färska vårrulle ark då konsistensen var så där härligt ”klibbig”. 

 

Magisk lunch var det i alla fall!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - blogg - claudiohjort - dimsum - food - foodie - foodio - matblogg

Forbidden City

Hej hej! 

 

Det finns några måsten att göra i Peking. Förbjuda staden är helt klart ett av de. Till ytan världens största palats som har över 9000 rum!!!! Palatset byggdes på 1400-talet och många kejsare har härskat innanför dessa murar. Det mesta av palatset är idag öppet som museum. Jag har inte varit mycket för museum i mitt liv. Konst eller andra objekt lockar mig inte. Men däremot, att gå i gamla palats, byggnader där det utspelats historia, där man fortfarande kan känna mäktiga anor. Sånt gillar jag. 

 

 
 
 
 
 
 

Förbjuda staden, Ankor Wat, Colosseum, Pompeji osv. När jag är på såna ställen är det inte utställningar med objekt som lockar mig utan det är bara att gå runt och titta. Jag brukar försöka tänka vad jag trodde hände på just den platsen jag står på just nu för så många år sen som byggaren var aktiv. Som idag när vi gick genom portarna till förbjudna staden. Jag inbillade mig att det red in massa krigare på häst, klädda i rustningar med massa utsmyckningar av guld. Jag vet inte jag tycker sånt är häftigt att försöka inbilla sig. Även om jag vet att det bara handlar om fantasi. Tänk en dag, i framtiden. Kanske någon har uppfunnit ett sätt så man kan få en återblick av vad som skedde. Live. Som en tidsmaskin. Långt fram i framtiden….

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Vi promenerade iallafall omkring här inne i säkert 3 timmar och då har vi inte ens sett en bråkdel av det hela! 

 

Extra kul är det att få göra allt detta med Jenny. Dels för att det är Jenny och jag gillar att göra saker med henne men kanske ännu mer för att det är första gången för henne i Peking:)

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - beijing - claudiohjort - food - foodie - foodio - italiana food selections - peking - resa