Egg Benedict med rökt lax

 

Jag tror de flesta beställer denna frukost på restaurang för att man drar sig från att göra en hollandaise. Smakerna passar perfekt ihop och jag tycker att just med lax är den bästa kombon. För att lyckas med hollandaisen är det enligt mig två viktiga saker som jag tror många gör fel på. 

  1. Man vispar inte upp ägg och vinäger tillräckligt bra. 
  2. Man gör den för varm så den skär sig. 

 

Jag  använder ingen termometer när jag gör min. Jag vispar äggulor och vinägerreduktionen i ett vattenbad för att äggulan ska börja koagulera. Man ser att den gör det när det går från att vara ”skummigt” till att bli som en kräm. Då är det klart. Sen tar jag bort den från vattenbadet och sätter den inte över värmen igen. Sen när man vispar i smöret är det ju också varmt så det behövs absolut inte mer värme. 

 


 

Hollandaise

8 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinöger går lika bra)

1 lök (röd, gul, shalotten..jag hade röd hemma), finhackad

200 gr smör, smält

2 äggulor

1/4 citron

Salt

Peperita Naga Morich chili nr 11

 

Börja med att koka löken i vinäger. Koka ner till hälften av vinägers har kokat bort. Sila av och ställ åt sidan. 

 
 

 

Smält smöret. Ställ åt sidan. 

 

 

Lägg äggulorna i en kastrull med 2 msk vinägerreduktion. Vispa över ett vattenbad så som jag förklarar i texten ovan. När det blivit en fluffig kräm stället du kastrullen på ett värmetåligt underlägg. 

 

 
 

Tillsätt smält smör under vispning, några droppar åt gången. Smöret ska inte vara kokade men ändå varmt. 50-60 grader är bra. När det börjar bli en sås kan du tillsätta lite mer smör åt gången. Vispa hela tiden. 

 

Tillsätt salt efter smak samt chili. Låt vila några minuter. 

 
 

 Smaka av, tillsätt lite färsk citron, mer vinägerreduktion, salt och chili efter smak. 

 

Pocherade ägg

Här fuskade jag lite. Jag klädde små glas i plastfolie. Kläckte ner 1 ägg i varje glas och knöt ihop folien till små paket. 

 

La ner dessa paket i kokande vatten. Slog av plattan och satte timer på 5 minuter. 

 

Superenkelt! 

 

Sen är det bara värme bröd. Lägg rökt lax i botten (här kan du byta ut mot bacon, spenat, skinka, kalkon…vad du vill). Toppa med ett ägg och en rejäl klick sås. Sen på med lite hackad gräslök. 

 

 
 

Smaklig måltid! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - benedict - blogg - claudiohjort - egg - food - foodie - foodio - frukost - italiana food selections - matblogg - ägg