Mat

Frukost med lokalbefolkningen i Peking

Hej hej, 

 

 

När jag är på semester i storstäder äter jag sällan frukost på hotellet. Jag gillar att ta mig ut, andas in frisk luft och hitta ett lokalt ställe att äta frukost på. Spelar sen ingen större roll om det är en het nudelsoppa på stående fot i Kambodja eller en exklusiv business bar med a la carte meny i New York. Jag gillar att hänga på vad folket i området gör. Kokt ägg, yoghurt, skinka och ”svenskt kaffe” äter jag hemma. 

 

Så vi bokade inte in frukost på hotellet i Peking. Istället gick vi ner till Conciergen på hotellet och frågade efter en lokal restaurang för frukost. De ordnade snabbt en bil som tog oss till detta ställe. Enkelt är ett nästan för fint ord för att beskriva hur det såg ut. INGEN pratade engelska och på menyerna fanns enbart kinesiska tecken. 

Sånt här löser sig alltid på något sätt. 

En man som inte pratar engelska kommer fram och gestikulerar att jag ska vänta. Han går ut och kommer tillbaka in med vad vi tror var hans fru. Hon pratar lite engelska, Hon går med oss runt i restaurangen och förklarar vad saker är. ”This is beef”, ”This is Tofu”, ”This i no think you like”. Vi tog oss igenom en beställning, blev två stora brickor med mat. Betalade hela 30 SEK för rubbet. De följde sen med oss till en del av restaurangen där det var buffé av sås och topping. De körde sitt eget race med vår frukost. Hällde på såser, vitlök, soya, koriander. Sen bugade de och gick därifrån och vi blev sittande med mat som vi inte har nån aning om vad det var. 

 

 

Det vi tror att vi åt var: 

Ångade jättedumlings med nötkött

Gröt av något oklart toppat med sesamsmör och saltade rostade sesamfrön

Tofusoppa

Bröd med nötkött

Friterad sak doppad i smält socker

 

 

Tofusoppan var grymt god. Gröten spännande. Dumplings kanon, bröd med nötkött hemskt och sötsaken oätbar. 

Jag tycker sånt här är sjukt kul att göra. Det ger mig så mycket mer än att sitta på enbart västerländska barer med en cappuccino och macka i handen. 

 

Hur gör ni när ni reser?

 

Berätta gärna i kommentarsfältet! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - beijing - breakfast - claudiohjort - food - foodie - foodio - peking