mytasteswe.com foodio - february 2017 <script type="text/javascript">var tsId=2489153;</script> <script type="text/javascript" src="http://script.tailsweep.com/js/analytics.js"></script>

Linguine med gös

Jag visste inte alls vad vi skulle äta till middag ikväll. Jag har haft sjukt ont i huvudet idag så jag var inne på nåt varmt och mysigt, typ en soppa. Men sen kom jag på att vi har en jättefin gös hemma som vi måste använda. När jag tänker på gös går mitt huvud direkt till mer svenska smaker. Brynt smör, grädde, potatis. Men NEJ! Jag var inte alls sugen på sånt. Kul att testa att göra en pasta med fisk. Jag gör det väldigt sällan, men det är nog bara för jag verkligen älskar pasta med typ vongole, musslor osv. Så om jag står i en butik och vi ska äta något i den kategorin så väljer jag ofta skaldjur framför fisk. Men det ska jag ändra på! 
 
Började tänkte på hur jag vill göra den. Persilja, vitt vin, kapris, sardeller, chili, tomat. Gott. Yes det kör vi på.
 
Men sen kom jag hem. Tänkte på att det förmodligen blir godare att locka fram den naturliga sötman från fisken och istället köra gula datterino tomater som är rätt söta och sen riva över lite citronzest för att få en fräshör. Självklart kan du använda röda piennolo, corbarino, datterino eller andra bra körsbärstomater. Pastan blev verkligen helt sjuk god. Om ni inte har gös kan ni absolut använda abborre, torsk, kolja eller annan vit fisk.
Det var definitivt inte sista gången jag gjorde den här pastarätten. 
 
Linguine med Gös 2 pers
200 gr Linguine, Rustichella D'abruzzo
1 gösfilé, byxad och utan ben
1 kruka persilja, finhackad. Vi ska använda både stjälkar och blad så finhacka allt men håll de i två olika skålar
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk EVOO
10 gula datterinotomater, delade på mitten
1 dl torrt vitt vin
1 citron, vi ska bara använda skalet. Riv det fint. Var noga med att inte få med det vita, det är beskt. 
1 tsk Erotico chili 
Salt
 
Sätt på en stor kastrull med vatten. Salta vattnet ordentligt.
Ta fram fisken. Salta den med ett par nypor salt. Detta kallas att "torrimma". Låt den ligga i ca 10 min. Detta ger fisken en fin sälta och en fastare konsitens. 
Hetta upp en stor stekpanna med EVOO. Lägg i fisken med skinnsidan neråt och fräs på mellantemperatur ca 5 min. Fisken ska fortfarande vara lite rå på ovansidan.
Nu kan du lägga i pastan i vattnet. Jag förutsätter att du använder Rustichella eller annan kvalitetspasta där Linguinen tar ca 10 min att koka. 
Lägg i vitlök och persiljestjälkarna i samma panna som fisken. Fräs tills vitlöken blivit mjuk, ca 2 min. 
Häll i vinet. Låt puttra tills nästan allt vin har kokat bort. 
Tillsätt tomaterna. Puttra ca 2 min. 
Smaka av pastan. Den ska vara riktigt al dente. Lite mer al dente än vad du vill att den ska vara när du sitter och äter. Lyft upp pastan och lägg den direkt ner i stekpannan där fisken och allt annat gott ligger.
Tillsätt citronzest, persilja samt chili. 
Tillsätt ca 2 dl pastavatten och rör om ordentligt medan plattan är på under ca 1 min. 
Låt pastan vila i stekpannan 3-5 min innan du serverar. 
Servera och toppa med lite mer EVOO. 
 
Smaklig måltid! 
 
Ciao

Kokt Zucchini - Snabbt, enkelt och gott!

Zucchini. Utalas dsuckini. Inte susshhini. Zucchini. 
 
Måndag!
Många av oss som är lite matnördiga vet i stort sett vad vi ska äta ikväll. En stekt köttbit, en ugnsbakad fisk?
Här har du ett recept som du kan ha till det!
Det här är ett recept som alla kan lära sig och ha som grund. Funkar bra som tillbehör till kött och fiskrätter. Med gott bröd kan du äta det som en lättare sommarlunch. Det behöver och ska inte vara svårt bara för att det ska vara gott. Se bara till att köpa bra grejer, bra Zucchini, den bästa EVOO du hittar. Så går du trygg! 
 
Kokt Zucchini 2 personer
2 fina Zucchini, gärna EKO
EVOO 
Salt
Chilipulver
 
Koka upp en kastrull med vatten. Salta vattnet. 
Skölj av din Zucchini.
Skär Zucchinin i mindre bitar. Jag brukar oftar bara skära de rakt på i ca 1 cm tjocka skivor eller först dela de på längden och sen skära de så det blir som halvmånar.
Lägg ner alla Zucchini i det kokande vattnet och lägg på lock. Låt koka upp och koka 5 min. De ska vara helt klara, inte ha nån rå kärna kvar.
Silva av och lägg upp på ett fat. Ringa över EVOO, kanske lite mer salt och lite chilipulver. 
 
Smaklig måltid och trevlig måndag på er!
 
 

Söndagsmiddag - Antipasti, ris och vin!

Jag kommer i stort sett aldrig skriva om vad jag lagar på söndagar just för att vi nästan alla söndagar äter hemma hos mamma och pappa. Som jag sagt tidigare, jag har en stark känsla för söndagar och söndagsmiddagar. Det är en av de traditioner som jag håller absolut närmast hjärtat.
 
Började dagen med att hänga i soffan och kolla på Finding Dory. Vi åt pizzarester från igår till frukost. Omvandlade pizzan till en frukostpizza, något jag blivit inspirerad av efter mina resor i USA. Hur omvandlar man en pizza till frukostpizza? Enkelt, stek ett ägg och lägg på pizzan. 
 
Sen åkte vi till gymmet och där gjorde jag av med absolut all energi jag hade i kroppen. Är inne på ett program nu där jag kör i stort sett bara basövningar och tunga vikter. Så jag körde marklyft och benböj. Sen va jag helt slut. Då åkte vi tillsammans ut i skogen. Tränade Nero i säkert 1,5 timmar sen hem till mamma och pappa på middag. 
 
Ikväll var tyvärr varken mina systrar där eller Milele, känns alltid tomt när någon saknas men såklart kan det ibland vara så. Det är även mysigt att få lite egen tid med mamma, pappa och Jenny. 
 
Ikväll blev det lite först lite småplock. Parma Sant'Ilario, Nocellaraoliver, friarelli, bröd och EVOO. 
Sen hade mamma gjort en klassisk Napoletansk rätt som jag tror det var första gången jag åt?
Sartu di Riso. Enklast är väl som är jämföra med en lasagne med salsiccia, tomat, ägg och mozzarella (fast mamma använde Fontina ikväll). Sjukt gott var det i alla fall. Jag har inget recept på detta så vi får vänta tills dagen då mamma startar en blogg:)
Pappa öppnade upp en grymt god Pinot Noir från Californien och efter maten satt vi och kikade lite resmål i Italien. 
 
Nu ska jag och Jenny kolla film, 
 
Ciao!
 
Bästa frukosten på länge. Frukostpizza!!
Nero har precis hittat det vi sökte efter så han och jag..behövde andas ut lite.
Antipasto hemma hos mamma och pappa
Parma Sant'Ilario lagrad i 30 månader
Mamma och Jenny
Pappa
Sartu di riso
Buon appetito!