Kvarg Tsatsiki

Kvarg! Alla pratar om kvarg. Kvarg är gott, kvarg är nyttigt. Jag kan erkänna att jag äter en hel del kvar. Inte minst efter att jag vann en tävling och vinsten var min kroppsvikt i kvarg. Blev ju rätt många paket kvarg, tror inte de hade räknat med att vinnaren skulle ligga på ca 110 kg, haha! 
 
Men kvarg kan faktiskt vara gott, så gott att jag hellre använder det än t.ex. Yoghurt. När jag gör Tsatsiki är ett sånt exempel. Jag tycker det helt enkelt blir godare. 
 
Jag gör ibland en stor laddning av detta så kan jag ha den som tillbehör till kyckling, fläsk eller nåt annat gott. 
 
Såhär gör jag. 
 
Kvarg tsatsiki
500 gr kvarg, jag använder oftast Lindhals
1 EKO gurka
1 vitlökskyfta
EVOO
Svartpeppar
Salt
Citron 
 
Dela gurkan på mitten. Med hjälp av en tesked, gröp ut innehållet på gurkan. 
Riv gurkan grovt och lägg i en bunke. Häll i 1 tsk salt. Blanda ordentligt och gärna hårdhänt. Du vill verkligen massera in saltet i gurkan. Lägg allt i en sil eller durkslag och låt stå minst 15 min helst 60 min. 
Det vi är ute efter här är att dra ut vätska från gurkan. 
Under tiden blandar du ihop kvarg, vitlök som du rivit eller pressat, en skvätt EVOO och några droppar citron. Ställ in och låt stå i kyl tills gurkan är klar. När det gått den tiden du har för gurkan, lyfter du upp den och kramar ur den riktigt hårt. Krama ut de sista dropparna vatten! 
Tillsätt gurkan i kvargen. 
Rör om ordentligt och smaka av med mer salt, peppar och citron.
TIPS, om du tycker det är lite för strävt, som kvarg ofta känns, tillsätt mer citron och salt. 
Lägg upp i en fin skål, toppa med några svarta oliver (bara för att det är fint) samt mer EVOO! 
 
Ciao