Linguine alle Vongole

Ciao! 
 
 
Jag kommer förmodligen skriva om denna rätt flera gånger. Det är en av mina absoluta favoriträtter. Det är en klassisk rätt från Napoli, det är inte vardagsmat där heller då vongole (även fisk och skaldjur) är dyrt även där. Men är det ett speciellt tillfälle, jul, födelsedagar osv så är denna rätt nästan alltid med. Vongole är en sorts mussla, den heter Vongole även på svenska. Hittar du inte vongole kan du göra samma recept med Venusmusslor, blåmusslor, sandmusslor, ja alltså alla typer av musslor. 
 
Två personer: (rejäla portioner då det är så sjukt gott)
 
300 gr linguine, Rustichella D'abruzzo
500 gr Vongole
3 vitlöksklyftor
6 körsbärstomater, helst piennolo
1 dl Extra jungrfruolivolja
Slätbladig persilja
Salt
Vitt vin (ej ett måste)
Chilipeppar, om man gillar lite hetta
Svartpeppar
 
Börja med att sätta på en stor kastrull med vatten för pastan. 
 
Sätt på en kastrull på full värme och tillsätt lite EVOO. När det är varmt häller du i Vongole. Lägg på ett lock och låt puttra tills alla Vongole är öppna. (här kan ni tillsätta vin om ni inte komit över kanonfina Vongole eller musslor. Låt musslorna puttra tills de precis öppnat sig, lyft på locket, häll på 2 dl vitt vin och låt puttra några minuter tilll.)
Stäng av plattan, häll av buljongen från musslorna och SPARA DEN. Plocka ut köttet från musslorna och lägg i en liten skål och ställ åt sidan. Släng skalen. Dock kan man spara två skal per person för att dekorera.
 
 
 
 
Hacka vitlöken och fräs i en stekpanna med extra jungrfruolivolja. Tillsätt tomater som du skruit på mitten eller i 1/4. Fräs i 2-3 minuter. Tillsätt sen musselbuljongen och koka ner till nästan all buljong är borta. Stäng av plattan. 
 
 
 
Häll i pastan i det kokande, saltade vattnet. Koka enligt anvisningarna på paketet men dra av 1 minut. Under tiden som pastan kokar finhackar du persiljan. 
 
 
 
 
När pastan är klar, lyfter du med hjälp av en pastaslev över pastan till stekpannan med tomat/musselsåsen. Sätt på värmen på full fart under såsen och börja röra om. Tillsätt två dl av pasta vattnet. Fortsätt röra tills nästan all sås har kokat in i pastan. Stäng av plattan och lyft stekpannan åt sidan. Tillsätt persilja, vongola och svart peppar. Rör om och låt sen pastan ligga kvar i stekpannan i ca 3 minuter. Nu ska pastan vila. Det är här en kvalitetspasta börjar jobba. Den absorberar upp den sista såsen, bildar en krämig härlig konstistens. 
 
 
 
 
 
Under tiden kan du diska undan, tvätta händerna, duka bordet och ta fram tallrikar. Snabba ryck:)
 
Servera två rejäla tallrikar pasta, toppa med vongole, lite chilipulver om så önskas (jag använder eko habarnero från Peperita Chili) och såklart en riklig stråle EVOO. 
 
Smaklig måltid!!