Linguine alle Vongole

 
 
Jag kommer förmodligen skriva om denna rätt flera gånger. Det är en av mina absoluta favoriträtter. Det är en klassisk rätt från Napoli, det är inte vardagsmat där heller då vongole (även fisk och skaldjur) är dyrt även där. Men är det ett speciellt tillfälle, jul, födelsedagar osv så är denna rätt nästan alltid med. Vongole är en sorts mussla, den heter Vongole även på svenska. Hittar du inte vongole kan du göra samma recept med Venusmusslor, blåmusslor, sandmusslor, ja alltså alla typer av musslor. 
 
 
Du behöver (2 pers)
  • 300 gr linguine, Rustichella D'abruzzo
  • 500 gr Vongole
  • 3 vitlöksklyftor
  • 6 körsbärstomater, helst piennolo
  • 1 dl Extra jungrfruolivolja
  • Slätbladig persilja
  • Salt
  • Vitt vin (ej ett måste)
  • Chilipeppar, om man gillar lite hetta
  • Svartpeppar
 
Gör såhär
 
  1. Sätt på en stor kastrull med vatten för pastan. 
  2. Hetta upp en kastrull tills den är riktigt varm med lite evoo i botten.
  3. Häll i vongole och lägg på ett lock. 
  4. Skaka om efter ca en minut, om de har börjat öppna sig lite tillsätter du vinet och lägg på locken igen. (jag använder vin när jag lagar denna rätt i Sverige då vongolen inte är lika goda som i medelhavet. I t.ex Italien har jag inte vin i rätten).
  5. Puttra 1-2 minuter till tills vongolen är öppnade. 
  6. Stäng av plattan, häll av buljongen från musslorna och SPARA DEN.
  7. Plocka ut köttet från musslorna och lägg i en liten skål och ställ åt sidan.
  8. Släng skalen. Dock kan man spara två skal per person för att dekorera
  9. Hacka vitlöken och fräs i en stekpanna med extra jungrfruolivolja.
  10. Tillsätt tomater som du skruit på mitten eller i 1/4. Fräs i 2-3 minuter.
  11. Tillsätt sen musselbuljongen och koka så ca 50% av buljongen kokat bort.
  12. Stäng av plattan.
  13. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet men dra av 1 minut.
  14. Under tiden som pastan kokar finhackar du persiljan. 
  15. När pastan är klar, lyfter du med hjälp av en pastaslev över pastan till stekpannan med tomat/musselsåsen.
  16. Sätt på värmen på full fart under såsen och börja röra om.
  17. Tillsätt två dl av pasta vattnet.
  18. Fortsätt röra tills nästan all sås har kokat in i pastan.
  19. Stäng av plattan och lyft stekpannan åt sidan.
  20. Tillsätt persilja, vongole och svartpeppar.
  21. Rör om och låt sen pastan ligga kvar i stekpannan i ca 3 minuter. Nu ska pastan vila. Det är här en kvalitetspasta börjar jobba. Den absorberar upp den sista såsen, bildar en krämig härlig konstistens. 
 
Servera två rejäla tallrikar pasta, toppa med vongole, lite chilipulver om så önskas (jag använder eko habarnero från Peperita Chili) och såklart en riklig stråle EVOO. 
 
Smaklig måltid!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Linguine alla vongole - Vongole - bästa pastan - middag - middags tips - pasta
1
Anders

Det är så gott med Vongole, vi åt god sådan på Il Porticciolo, men även god svärdfisk, tack för tipset / Anders

Svar: Vad roligt! Vi ska dit på
Torsdag. Enkelt men väldigt gott. Och fint läge vid lilla hamnen.
Claudio Hjort