Linguine med gös

Jag visste inte alls vad vi skulle äta till middag ikväll. Jag har haft sjukt ont i huvudet idag så jag var inne på nåt varmt och mysigt, typ en soppa. Men sen kom jag på att vi har en jättefin gös hemma som vi måste använda. När jag tänker på gös går mitt huvud direkt till mer svenska smaker. Brynt smör, grädde, potatis. Men NEJ! Jag var inte alls sugen på sånt. Kul att testa att göra en pasta med fisk. Jag gör det väldigt sällan, men det är nog bara för jag verkligen älskar pasta med typ vongole, musslor osv. Så om jag står i en butik och vi ska äta något i den kategorin så väljer jag ofta skaldjur framför fisk. Men det ska jag ändra på! 
 
Började tänkte på hur jag vill göra den. Persilja, vitt vin, kapris, sardeller, chili, tomat. Gott. Yes det kör vi på.
 
Men sen kom jag hem. Tänkte på att det förmodligen blir godare att locka fram den naturliga sötman från fisken och istället köra gula datterino tomater som är rätt söta och sen riva över lite citronzest för att få en fräshör. Självklart kan du använda röda piennolo, corbarino, datterino eller andra bra körsbärstomater. Pastan blev verkligen helt sjuk god. Om ni inte har gös kan ni absolut använda abborre, torsk, kolja eller annan vit fisk.
Det var definitivt inte sista gången jag gjorde den här pastarätten. 
 
Linguine med Gös 2 pers
200 gr Linguine, Rustichella D'abruzzo
1 gösfilé, byxad och utan ben
1 kruka persilja, finhackad. Vi ska använda både stjälkar och blad så finhacka allt men håll de i två olika skålar
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk EVOO
10 gula datterinotomater, delade på mitten
1 dl torrt vitt vin
1 citron, vi ska bara använda skalet. Riv det fint. Var noga med att inte få med det vita, det är beskt. 
1 tsk Erotico chili 
Salt
 
Sätt på en stor kastrull med vatten. Salta vattnet ordentligt.
Ta fram fisken. Salta den med ett par nypor salt. Detta kallas att "torrimma". Låt den ligga i ca 10 min. Detta ger fisken en fin sälta och en fastare konsitens. 
Hetta upp en stor stekpanna med EVOO. Lägg i fisken med skinnsidan neråt och fräs på mellantemperatur ca 5 min. Fisken ska fortfarande vara lite rå på ovansidan.
Nu kan du lägga i pastan i vattnet. Jag förutsätter att du använder Rustichella eller annan kvalitetspasta där Linguinen tar ca 10 min att koka. 
Lägg i vitlök och persiljestjälkarna i samma panna som fisken. Fräs tills vitlöken blivit mjuk, ca 2 min. 
Häll i vinet. Låt puttra tills nästan allt vin har kokat bort. 
Tillsätt tomaterna. Puttra ca 2 min. 
Smaka av pastan. Den ska vara riktigt al dente. Lite mer al dente än vad du vill att den ska vara när du sitter och äter. Lyft upp pastan och lägg den direkt ner i stekpannan där fisken och allt annat gott ligger.
Tillsätt citronzest, persilja samt chili. 
Tillsätt ca 2 dl pastavatten och rör om ordentligt medan plattan är på under ca 1 min. 
Låt pastan vila i stekpannan 3-5 min innan du serverar. 
Servera och toppa med lite mer EVOO. 
 
Smaklig måltid! 
 
Ciao