Linguine med hummer

"ska du ha grädde i såsen?". Den frågan fick jag från expediten på systembolaget när vi pratade om linguine med hummer. Jag tittade på honom förmodligen både lite argt och förvånat och svarade "nej". 
Jag vill göra en sak klart här, eller ett par egentligen. 
När du gör pasta med skaldjur ska det inte finnas någon grädde i såsen, det ska inte toppas med parmigiano och man ska inte servera det med färsk pasta eller äggpasta för den delen.
Detta recept kan du använda för att göra linguine med havskräftor, räkor eller annat, men de behöver vara råa! 
 
 
Linguine med hummer 2 pers
200 gr Linguine, jag använde de från Rustichella D'abruzzo 
1 hel rå svensk hummer
3 vitlöksklyftor, hackade
10 st körsbärstomater, delade i 4 bitar
1 dl torrt vitt vin
1 l vatten
2 msk EVOO
Salt
Peppar
Bladpersilja
Chilipeppar
 
Klyv hummern i två delar. 
Hetta upp en stor stekpanna med EVOO
Häll i lite EVOO och lägg i hummern med skalsidan neråt. Låt steka i 3 minuter. Vänd på hummer och stek den med köttsidan neråt. Stek i ca 3 minuter till eller tills hummer köttet är tillagad. Stäng av plattan. 
Lyft upp hummern och lägg på en skärbräda. 
Lyft ut det tillagade hummer köttet från stjärten, skär i mindre bitar och lägg åt sidan.
Bryt av klorna och lägg åt sidan.
Tillsätt lite mer EVOO i stekpannan. Gå i med hälften av vitlöken, tomaterna och alla bladpersiljestjälkar. Tillsätt hummerskalen. Låt fräsa nån minut och häll på vintet. Låt koka upp och häll i vattnet. Låt detta nu puttra till du har kvar ca 3 dl vätska. Sila av. 
 
Sätt på en stor kastrull med vatten, salta. 
 
Hetta på nytt upp en stekpanna. Tillsätt EVOO och vitlök. Låt fräsa tills vitlöken är mjuk. 
 
Lägg i pastan i det kokande vattnet. Koka enligt anviningarna på paketet men dra bort 1 minut. 
 
Tillsätt tomater och fräs 4-5 minuter eller tills tomaterna är mjuka. 
Häll på hummerbuljonen och låt puttra så att 1/3 av vätskan kokar bort. 
 
Lyft upp pastan med en pasta slev, direkt ner i stekpannan. Tillsätt 2-3 dl pastavatten, rör om på medelvärme 2 minuter. Stäng av plattan. 
Tillsätt bladpersiljan samt lite chilipulver och låt vila. 3-5 minuter. All sås ska absorberas in i pastan.
Så får du en krämig pasta utan grädde. 
 
Servera på varma tallrikar, toppa med lite EVOO samt extra persilja. 
 
Smaklig måltid, 
 
Ciao
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Claudio - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - blogg - bloggtips - bästa pastan - food - food' - food'food - foodfood - foodie - foodio - foodio.nu - hummer - matblogg - middag - middagstips - pasta
1
Anita

Men gott :D

Svar: En av mina favoriter!
Claudio Hjort