mytasteswe.com foodio - july 2017 <script type="text/javascript">var tsId=2489153;</script> <script type="text/javascript" src="http://script.tailsweep.com/js/analytics.js"></script>

Mozzarella Caprese - Såhär lyckas du!

 
Mozzarella caprese är förmodligen den mest känsa mozzarella rätten i världen. Förmodligen en av de mest kända rätterna overall också. Det är en enkel rätt med väldigt få ingredienser. Enda sättet att lyckas med en mozzarella capers är att ha bra råvaror. Enkelheten ska få tala för mig själv. 

 

Mozzarella. 

I Sverige finns det 1 mozzarella som jag känner till som håller standarden som jag vill ha. Den från Salvatore Corso. En mozzarella ska vara färsk. Färsk färsk färsk. Denna mozzarella produceras måndag FM i Neapel, flygs in på EM och landar i Stockholm på tisdag. Mozzarellan ska ha ett tuggmotstånd och ha mycket smak. Här vill jag även säga till alla som säger att ni gillar en mozzarella som är krämig. En krämig mozzarella är en mozzarella som håller på bli gammal. En färsk, bra mozzarella ska ha tuggmotstånd. 

 

Tomat. 

Sen använder jag i stort sett bara Romatica tomater, jag vet att det inte är världens bästa men det är det bästa som jag vanligtvis hittat. Ibland kommer jag över bättre importerade eller svenska då köper jag det. 

 

EVOO. 

Här behövs verkligen det bästa ni kommer över. Jag gillar lite pepprigare så jag använder oftast Villa Magra, L’uomo di ferro, Viola eller Muraglia Coratina. Om ni kan köpa en flaska vin för 200-300 kr på en kväll kan man väl lägga samma peng på en olja som räcker 3-4 månader?

 

Basilika. 

Jag pratar enbart färsk. Aldrig fryst eller på burk! 

 

Salt. 

Personligen använder jag uteslutande havssalt från Italien från Cervia eller Trapani. Men köpt ett gott salt. 

 

Det ska inte vara något annat i denna rätt! INGET!


 

Låt mozzarellan bli rumstempererad. Vi köpte denna i fredags och lät den stå framme till lördagen. I burken som den kommer i. Jag bryter alltid upp mozzarellan, inte skär eller skivar. Jag gillar det rustika! 

 

 
 
Här är den. Mozzarella di Bufala från Salvatore Corso, Caseificio delle Rose. The one and only!
 
 
 
 
 
Tomaterna delar jag på 4 och lägger ut lite spontant på tallriken. Basilikan plockar du av bladen från och lägger ovan på. 
 
 
 
 
Vid servering ringlar du över EVOO och toppar med salt. Thats it!
 
 
 
Perfekt lunch eller förrätt nu under sommaren. Går med fördel att göra ett stort fat och servera på typ en buffé. 
 
Smaklig måltid! 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - caprese - foodie - foodio - inspiration - matblogg - mozzarella - ost

Min favoritdrink - Aperol Spritz

Det här är min absoluta favoritdrink att ta en solig eftermiddag. I Italien dricks den som en aperitivo, en drink föra maten med lite goda salta snacks. 

Jag gillar min lite mindre söt än orginalreceptet då jag vill ha den frisk och fräsch. 

 


 

 

Aperol Spritz

  • 1 del aperol
  • 4 del prosecco
  • 1 del bubbelvatten
  • 1 skiva apelsin
  • Is
 

Börja med att lägga isen i glaset. Denna drink serveras i vinglas. Häll sen på aperol. 
 
 
 
 
Häll på prosecco och sen toppar du med mineralvatten.
 
 
 
 
Kasta i en skiva apelsin. Rör om innan servering. 
 
 
 
 
Servera med något salt och gott. Igår serverades pestochips från tartuf langhe. 
 
 
 
 
 
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - aperolspritz - blogg - drink - foodie - foodio - matblogg

Matjefat

 

Wow wow wow!! De här smakerna, det verkligen Sverige för mig. Jag absolut älskar matjesill! Idag till lunch gjorde vi ett fat med matjesill, färskpotatis, gräslök, rödlök, smetana och brynt smör. Helt sjukt gott. Enkelt att servera och inte svårt att göra! Såhär gör du. 


 

Matjefat 6 pers

  • 700 gr färskpotatis, kokt med lite dill och salt
  • 4 burkar Abba Matjesill, strilmlade i tunna strimlor
  • 4 kokta ägg, delade i 1/4
  • 1/2 kruka gärslök, finhackad
  • 150 gr brynt smör
  • 5 msk smetana

 


 

 

Strimla sillen

 

 
 
Att bryna smör är lätt. I med smör i en kastrull på medelvärme. Låt puttra, rör om då och då. Du vill få en brun färg på smöret, inte bränt dock! När det är klart, ställ åt sidan. Det ska dofta nötigt, honung....MMMM
 
 
 
 
Jag la ut potatis i botten med på med ägg, sill och rödlök. Efter det hade jag på ett par msk brynt smör. Sen avslutade jag med gräslök och smetana. Man kan använda gräddfil istället. 
 
 
 
 
Marie har pyntat med fina blommor
 
 
 
 
 
Vi provade andra matjesillar från Abba också, ingen jättestor skillnad. 
 
 
 
 
Se till att få mer lite brynt smör när du lägger upp
 
 
 
 
Perfekt tugga! 
 
 
 
 
 
Knäckemacke med ost är ju riktigt gott till. 
 
 
 
 
Nej nu ska både jag och Jenny ta en liten eftermiddags vila. Jenny har tydligen redan somnat..:)
 
Ciao ciao
 
/Claudio
Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - foodie - foodio - matblogg - matjefat - matjesill - sommar