Mozzarella Caprese - Såhär lyckas du!

 
Mozzarella caprese är förmodligen den mest känsa mozzarella rätten i världen. Förmodligen en av de mest kända rätterna overall också. Det är en enkel rätt med väldigt få ingredienser. Enda sättet att lyckas med en mozzarella capers är att ha bra råvaror. Enkelheten ska få tala för mig själv. 

 

Mozzarella. 

I Sverige finns det 1 mozzarella som jag känner till som håller standarden som jag vill ha. Den från Salvatore Corso. En mozzarella ska vara färsk. Färsk färsk färsk. Denna mozzarella produceras måndag FM i Neapel, flygs in på EM och landar i Stockholm på tisdag. Mozzarellan ska ha ett tuggmotstånd och ha mycket smak. Här vill jag även säga till alla som säger att ni gillar en mozzarella som är krämig. En krämig mozzarella är en mozzarella som håller på bli gammal. En färsk, bra mozzarella ska ha tuggmotstånd. 

 

Tomat. 

Sen använder jag i stort sett bara Romatica tomater, jag vet att det inte är världens bästa men det är det bästa som jag vanligtvis hittat. Ibland kommer jag över bättre importerade eller svenska då köper jag det. 

 

EVOO. 

Här behövs verkligen det bästa ni kommer över. Jag gillar lite pepprigare så jag använder oftast Villa Magra, L’uomo di ferro, Viola eller Muraglia Coratina. Om ni kan köpa en flaska vin för 200-300 kr på en kväll kan man väl lägga samma peng på en olja som räcker 3-4 månader?

 

Basilika. 

Jag pratar enbart färsk. Aldrig fryst eller på burk! 

 

Salt. 

Personligen använder jag uteslutande havssalt från Italien från Cervia eller Trapani. Men köpt ett gott salt. 

 

Det ska inte vara något annat i denna rätt! INGET!


 

Låt mozzarellan bli rumstempererad. Vi köpte denna i fredags och lät den stå framme till lördagen. I burken som den kommer i. Jag bryter alltid upp mozzarellan, inte skär eller skivar. Jag gillar det rustika! 

 

 
 
Här är den. Mozzarella di Bufala från Salvatore Corso, Caseificio delle Rose. The one and only!
 
 
 
 
 
Tomaterna delar jag på 4 och lägger ut lite spontant på tallriken. Basilikan plockar du av bladen från och lägger ovan på. 
 
 
 
 
Vid servering ringlar du över EVOO och toppar med salt. Thats it!
 
 
 
Perfekt lunch eller förrätt nu under sommaren. Går med fördel att göra ett stort fat och servera på typ en buffé. 
 
Smaklig måltid! 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - caprese - foodie - foodio - inspiration - matblogg - mozzarella - ost

Min favoritdrink - Aperol Spritz

Det här är min absoluta favoritdrink att ta en solig eftermiddag. I Italien dricks den som en aperitivo, en drink föra maten med lite goda salta snacks. 

Jag gillar min lite mindre söt än orginalreceptet då jag vill ha den frisk och fräsch. 

 


 

 

Aperol Spritz

  • 1 del aperol
  • 4 del prosecco
  • 1 del bubbelvatten
  • 1 skiva apelsin
  • Is
 

Börja med att lägga isen i glaset. Denna drink serveras i vinglas. Häll sen på aperol. 
 
 
 
 
Häll på prosecco och sen toppar du med mineralvatten.
 
 
 
 
Kasta i en skiva apelsin. Rör om innan servering. 
 
 
 
 
Servera med något salt och gott. Igår serverades pestochips från tartuf langhe. 
 
 
 
 
 
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - aperolspritz - blogg - drink - foodie - foodio - matblogg

Att grilla hel fisk - 4 enkla tips

Landet! Har blivit ofta nuförtiden men det är skönt att vara här. Ute mycket med Nero, grillar och trevligt sällskap. Igår grillade vi seambream eller guldsparad som man säger på svenska. Att grilla hel fisk är det enklaste när det kommer till fiskgrillning tycker jag. Om du inte håller med mig kan du använda dessa små knep som gör att du kommer klara av det enkelt! 


  • Låt glöden bli vit/grå, du vill inte ha en för varm glödbädd. 

 

  • Smörj in fisken i ett tunt lager olja

 

  • När du lägger den på grillen, låt fisken vara! Skjut inte runt den på grillen, lyft och titta eller annat. Låt den ligga. Om man inte gör detta kommer fisken fasta och när du sen ska servera den är den trasig. Detta är i stort sett den viktigaste punkten. 

 

  • Fisken är klar när ögonen på fisken är vita. 

 

Glöden på väg att bli klar

 
 
Vita ögon
 
 
 
 
Jag föredrar att göra en olja och toppa fisken med framför att fylla fisken med citron, persilja osv. 
 
 
 
Jag serverade fisken med grillad citron och en gremolataolja. Persilja, citronzest och vitlök finhackat. Blanda i en skål med EVOO Villa Magra, Balsamvinäger 1,2 densitet och salt. 
 
 
Morgondopp
 

Nu på morgonen har vi just varit ute med Nero, har har tagit ett morgondopp som vanligt och nu ska vi äta frukost, är grymt hungrig! 

 

Hörs sen, 

 

Ciao ciao 

/Claudio

Claudio Hjort - Fisk - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - foodie - foodio - grill - matblogg - seambream
1