Frågor och svar!

Nu är vi hemma efter en härlig helg på landet. Idag har vi verkligen slappat, åkt båt, ätit grymt god mat som Andreas och Klara lagade, mexikanskt:) Jag har lite dåligt samvete för att jag brusade upp lite imorse då det hölls ett samtal om ordet HEN. Ett ord som jag inte tolererar. Jag visste att jag skulle brusa upp så jag sa till mig själv att jag inte skulle ge mig in i diskussionen. Jag satt tyst men helt plötsligt bara flög det ur lite ord från min mun. Men ganska snabbt tog diskussionen slut, skönt men nu känner jag att det var lite onödigt av mig att ens öppna munnen. 

På ett fält någonstans i Skåne..

Jag tänkte ge svar på de frågor som jag fått. 

Vad betyder EVOO?

Det betyder Extra Virgin Olive Oil

Min mat blev inte så bra som i ditt recept, vad är felet?

All matlagning kräver en del känsla. Recepten som jag skriver är en bra vägledning men såklart får man anpassa det lite efter vad man själv tycker om och har hemma. 

Hur länge har du och Jenny varit tillsammans?

Nu i oktober 4 år:)

Vart hittar jag era produkter?

Oj, vi har många kunder. Det bästa är om ni skriver ett mail eller lägger en kommentar. Skriv var ni bor och vilken produkt ni söker så ska jag leda er till närmsta återförsäljare.

Behöver jag använda exakt de produkter som du nämner i dina recept?

Nej såklart inte. MEN! Min matlagning är baserad på bra råvaror och bra produkter. Om ni väljer att köpa andra produkter än de jag använder kommer resultatet bli annorlunda. Jag ska faktiskt bli tydligare med att skriva ut märken på produkterna som jag använder. 

Jag ska ha en Italiensk sommarbuffé, har du några tips på vad jag ska servera?

Många! Mitt stora tips är att satsa på enkla rena smaker. Gör det inte för krångligt och satsa på att köpa bra produkter. Istället för att hålla på köpa massa grejer för att ”pimpa” din buffé, köp bra mozzarella, bra tomater, god olja, bra bröd från ett bageri, en grym parma skivad i tunna fina skivor, ett par hela salami som gästerna själva kan skära från. Jag brukar göra mina buffér på så sätt. Vill ni ha mer specifika tips kontakta mig. 

Jag har ett paket fregola sarda hemma från Rustichella d’Abruzzo, har du något tips på användning?

Gör en tomatsås med massa olika musslor. Den ska verkligen smaka av havet, använd vongole, musslor, knivmusslor..Använd Piennolo eller San Marzano tomater. Koka fregolan och när det är ca 3 min kvar på koktiden silar du av pastan och blandar med såsen. Toppa med nyhackad persilja, EVOO och chili. NJUT!

Får du betalt för att blogga från ditt företag?

Nej verkligen inte. Bloggen startade jag för att jag kände för det och jag vet att det finns ett intresse av att lära sig mer kring mat, matlagning och produkter. När jag hör folk i min egen bransch prata om Italien och det italienska köket så hör jag ofta att det saknas kunskap vilket medför att många får fel information och lär sig fel. 

Jag har även ett större mål. Att göra Sverige godare. Att få bort mycket av ”skiten” som finns på marknaden, göra Sverige till ett land där man äter bra, gott och att du faktiskt har koll på vad du stoppar i dig. Att det kommer från bra hållbara jordbruk. Från bra förhållande för djur och natur. 

Långt svar på en kort fråga. NEJ är det korta svaret. 


 

Stort tack för alla frågor. Det kommer med all sannolikhet upp fler såna här frågestunder framöver. 

Ha en grymt fin söndag! 

Ciao ciao

/Claudio

 

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - foodie - foodio - fråga - inspiration - matblogg - q&a
1
Anonym

Vad är det med ordet "hen" som du inte gillar? Jag själv tycker det är kanon att använda när man pratar om en fiktiv person eller inte vet om könet på personen man pratar om. I de lägena känns det bara konstigt att chansa på att säga han eller hon.

Svar: Hej, Jag gillar inte det då det tar bort könsidentiteten. Jag ser inte varför man ska klumpa ihop ordet då det är stor skillnad på tjej och kille. Ingen är sämre eller bättre men det är två olika!
Att säga han/hon tar inte mycket mer tid. Jag har gjort det i 30 år och ser inte varför jag skulle ändra på mig för att någon idag kommit på ett nytt ord för att ingen ska behöva känna sig kränkt.
Claudio Hjort