Frukost - farligt, bra eller skitsamma?

Frukosten är den måltid som jag tror vi alla har flest åsikter om. 

  •  ”Jag äter aldrig frukost”
  • ”Frukost är dagens viktigaste mål”
  • ”Jag äter sötsaker till frukost”
  • ”Jag dricker bara kaffe”
  • ”GRÖÖÖÖÖT”
Jag med munnel full av Cornetto
Alla har vi vår egen uppfattning och ofta är den inte så lätt att rubba. Jag blir ibland nyfiken på hur det kan vara så stor skillnad från land till land. Jag har rest runt en del och har varit med om att äta linsgryta, nudelsoppa, kakor, ägg och bacon, havregrynsgröt. Det är enorm skillnad. Nu är jag mest i Sverige och Italien därför ha jag funderat mest på just dessa två länder och dess frukostkontrast. 
 
Klara tog en Graff (en italiensk doughnut)
I Sverige äter vi oftast en salt frukost. Mackor är nog det vanligaste, gärna med ett kokt ägg vid sidan om. Eller så har vi att gröterianer (som jag själv under diet) som enbart äter gröt. Havregrynsgröt. Oavsett hur du är så är det generellt att man i Sverige äter en stadig rejäl frukost som man kan stå sig på. 

I Italien är inte frukosten av denna betydelse. Kaffe är en självklarhet och detta är även den stunden på dagen då man kan ta en Cappuccino. Äter man frukost på en Italiensk bar blir det med all sannolikhet en Cappucino och en Cornetto (som en Croissant med ägg och mjölk i degen). Äter du hemma blir det förmodligen en espresso från en moccabryggare samt en kaka eller två.

Andreas gillade båda

 

Det som jag gått och funderat på är att egentligen inte verkar vara nån skillnad på vad du äter till frukost. Sött eller salt. Nyttigt eller onyttigt? Vad är vad? 

Jag har även varit inne på Italienska bodybuilder sidor där det i deras dietplan framgår att de äter en skorpa med marmelad som mellanmål ibland. 

Precis som Jenny

 

Personligen föredrar jag salt frukost. Gott surdegsbröd, kokt skinka, en god Fontina och äggröra är i mina ögon en drömfrukost. MEN jag äter allt som oftast gröt med frysta hallon. Det är faktiskt inte så tokigt. 

Jag har inget svar på vad som är bäst eller vad som händer i kroppen när man äter de olika frukostarna? 

Lämna gärna en kommentar om vad du tycker och gärna om du har lite mer vetenskaplig koll på vad som faktiskt händer när vi äter respektive frukostar! 

Ciao ciao

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Stockholm - Sverige - claudiohjort - cornetto - foodie - foodio - frukost - italien - rutiner