Glutenfritt och makalöst gott - Gnocchi & Salsiccia

Galet nöjd med denna middag. Smakade helt otroligt bra och tog mindre än 20 min att göra! 

Jag antar att en del av er är skeptiska kring det här med glutenfri gnocchi. Först vill jag säga att gnocchi uttalas ”njåcki” inte gnotchi som många säger. Gnocchi som i grund och botten är en pasta som görs på pressad potatis, ägg och mjöl. I detta fall används en blandning av ris och potatismjöl. När man gör gnocchi behöver man inte bilda gluten aktivitet som när man gör vanlig pasta. Precis som när man gör en mördeg behöver man bara blanda ihop ingredienserna så de sätter sig. Därför använder även jag som varken är glutenintolerant eller lite sådär trendigt gluten allergisk utan jag använder dessa för att de är sjukt goda! 

Jenny är ute med en vän och dricker vin. Jag trodde de skulle äta ihop så jag hade tänk att stå och pyssla med en nudelsoppa till middag som jag var sugen på. Ändrade planen i bilen hem och fick utgå från vad vi har hemma. Salsiccia har jag alltid i frysen. Tar hem om vi har nåt som går ut nån gång och fryser in. Klarar sig hur länge som helst. Planen var att göra en spaghetti med tomatsås och salsiccia. När det i stort sett var dags att slänga i pastan såg jag att vi inte har basilika och så såg jag att vi hade gnocchi. Då ändrade jag idé och gjorde den här rätten som jag sen toppade med lite gräslök. 

Alltså ni bara måste prova detta!


 

Gnocchi med Salsiccia 2 pers

  • 1 pkt (ca 500g) Salsiccia Veneta från Giovanni Bazza, skuren i ca 2 cm tjocka skivor
  • 250 gr glutenfria gnocchi, Rustichella D’abruzzo
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 burk San Marzano tomat, La Carmela
  • 1 liten gullök, finhackad
  • 1 msk gräslök, finhackad
  • 1/8 krm Peperita nr 11 Naga Morich
  • Salt3
  • EVOO, Villa Magra

 
Börja med att sätta på en stor kastrull med vatten. Salta. Jag gör detta recept relativt fettsnålt men helt ärligt så saknades det verkligen inte något i rätten. Skulle inte göra den annorlunda även om jag inte gick på diet. 
 
Stek salsiccian utan fett i en nonstick panna. Detta gör jag för att dra ut så mycket fett som möjligt samt för att få en karamellisering av ytan på köttet. När de har fått fin färg är häller du av allt fett och lägger åt sidan. 
 
 
 
 
I en stekpanna fräser du vitlök och lök i lite EVOO. Lökarna ska precis börja få färg. 
 
 
 
 
 
Tillsätt tomaten. Snåla inte med tomat. En sån här burk kostar typ 30 kr. Värt varenda krona!
 
 
 
 
Tillsätt nu salsiccian i tomatsåsen. Koka tillsammans i ca 10 min. 
 
 
 
 
Här är gnocchin! Häll ner gnocchin i det kokande pastavattnet. Koka ca 2-3 minuter. Om man inte har koll på klockan kan man bara vänta till de flyter upp till ytan, då är de klara!
 
 
 
 
Häll gnocchin rakt ner i tomatsåsen. Blanda väl och låt vila 3-5 minuter. Smaka av med salt. Jag tillsatte inget extra salt då salsiccian har en fin sälta. 
 
 
 
 
Servera på djupa tallrikar. Toppa med EVOO och gräslök. 
 
 
 
 
Galet gott
 
 
 
 
Jag serverade med en stor grönsallad.
 
 
 
 
Njöt av varenda tugga
 
 
 
 
I min värld är detta helt perfekt vardagsmat. Snabbt, billigt och helt sjukt gott. 
 
Ha en fin kväll nu, 
 
Ciao ciao
 
/Claudio

 

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - bästa pastan - foodie - foodio - glutenfritt - gnocchi - matblogg - rustichelladabruzzo - salsiccia