mytasteswe.com foodio - Grillspett - Mitt favoritrecept!
< er>

Grillspett - Mitt favoritrecept!

Fläsk har två bästa polare. Salvia och fänkål! I detta recept använder jag ordentligt med Salvia. Salvia har ett lite oförtjänt dåligt rykte i Sverige. Många anser att det är träigt och inte särskilt gott. Jag är inte allt överens! 

Detta är receptet på min absoluta favorit spett. Jag gillar hela grejen med spett men har aldrig fattar varför man gör så konstiga spett. Lök, paprika, oxfile…Helt olika tillagnings tider och självklart kommer nåt vara bränt och nåt rått/oklart. Jag delar hellre upp och gör grönsaker för sig och kött för sig. 

 Här använder jag enbart fläskkött och salvia. Inget annat. 

 Såhär gjorde jag. 


 

Till 4 pers

  • 300 gr fläskkarré
  • 300 fläsksida, rå
  • 300 gr salsiccia, rå
  • rejält med Salvia
  • Bambuspett, blötlagda, helst över natten men annars i all fall ett par timmar

Börja med att skära ner salsiccia, fläskkarré samt fläsksida i mindre bitar. Ungefär samma storlek så ni kan låta Salsiccia styra storleken. Den skär ni ner genom att skära en ”skiva” ca 1-2 cm tjock. Skär ner övriga kött i ungefär samma storlek. 

Jag använde karré och sida från svartgris samt lokal salsicca från Itri med Korianderfrön
 Salvian växer här på tomten
Nu börjar vi trä kött på spett. 
 
Salsiccian tog slut så spetten till vänster har ingen Salsiccia
 Jag gjorde i följande ordning. 

Fläsksida, Salvia, Fläskkarré, Salvia, Salsiccia, Salvia, Fläsksida, Salvia, Fläskkarré, Salvia, Salsiccia, Salvia, Fläsksida

Viktigt att ha Salvia mellan varje köttbit. Ger en magisk smak
Spetten blir inte så stora och det är väl typ bara 100 gr kött per spett men då kan man äta flera och man får en grym grillyta! Jag gillar att börja och avsluta med samma detalj, fläsksida. 
Grilla på en riktigt het grill till de är klara, ca 10 min. Jag använder en Konrogrill som ger en extremt hög temperatur. 
 
Konrogrillen behöver inte mycket kol. Lägger kolen på ett galler och hettar upp över gasspisen. Klart på 10 min. 
 Man kan antingen grilla på galler eller hänga spetten rakt över grillen
 Röken som bildas sätter sig i spetten och ger en unik grillsmak
Ciao ciao
 
/Claudio
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Itri - KONRO - fläsk - foodie - foodio - grill - grillspett - matblogg - sommarmat - spett
1
Ljuva Julia

Det här ser så vansinnigt gott ut! Liksom bilderna i headern :D

Svar: Tack vad roligt att höra:)
Claudio Hjort