Gröna löv

 

I Italien har vi många ”löv” som vi äter. Cikoria, Escarole sallad, Cime di raps osv. Hemma är det som vi använder på detta sätt Spenat, grönkål och svartkål. Alla de har kan tillagas på i stort sett samma sätt. Aman ska alltid blanchera de först. Antingen äter du de så, med lite färsk citron och EVOO på. Eller så fräser du upp de i en stekpanna. Ett grymt enkelt sätt att göra grönsaker lite roligare. Sen kan man antingen äta de som ett tillbehör till kött, fisk eller vad man nu vill eller göra en pizza på de som jag gjorde i mitt föregående inlägg. 

 I bilderna här nedanför använder jag som sagt Escarole sallad men testa gärna med spenat, grönkål eller svartkål (om ni nu inte får tag i andra ätbara löv).

Skölj av dina grönsaker noga. Blanchera de, allts koka de hastigt i saltat vatten. Hur länge du ska koka de beror på grönsak, spenat bara 1 minut och grönkål ca 10 min. Smaka, är det gott och inte för taggigt är det klart! 

 Häll av vattnet, låt svalna.
 
Krama ut det sista vattnet. I en stekpanna hettar du upp EVOO, finhackad vitlök och sardeller. Tillsätt grönsakerna och fräs några minuter. Tillsätt urkärnade svarta Gaeta/Itrana oliver och pinjenötter. 
 
 

Jag skriver inte ner några mängder här. Dels beror det såklart på hur mycket grönsaker man ska tillaga men framför allt hur mycket man vill att det ska smaka. Men för att ge er ett hum.

Om ni gör volymen som vi har på bilderna använde vi ca: 4 msk EVOO, 5 msk oliver, 6 sardeller, 3 vitlöksklyftor, 1/4 tsk habanero red savina chili, 2 msk pinjenötter. 
 
Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - blogg - foodie - foodio - grönsaker - inspiration - italien - matblogg