Köttfesten

Igår kväll gjorde vi en middag i ära av Dario Cecchini. Vi var ju och åt där för exakt en vecka sen igår och lagade en snarlik meny. Vi bantade ner menyn lite så det blev tartar, carpaccio och sen grillad tomahawk. Det vi skippade var en grillad Clubsteak samt en grillad T-bone steak. Men det blev mer än tillräckligt med mat. 

På bordet stod hela tiden Pinzimonio, Fagioli all’uccelletto, bröd, EVOO, lardokräm. Sen blev det 3 olika köttserveringar. 

Jag skriver ut hur jag gjorde de olika rätterna löpande i texten. 

Köpte 700 gr flankstek från Uruguay. Jag hackar alltid min råbiff för hand. Aldrig malet eller mixat. 

 Ett enkelt knep är att först skära ner i små tärningar. Sen plattar du till allt såhär:
 Sen är det bara gå på och hacka ordentligt tills du når den konsistensen du önskar
 Riv ner zest från 1 apelsin och 1 citron. Häll på 3 msk EVOO, ett par nypor salt samt 1/4 krm Habanero Red Savina chili (nr 7) och saft från 1/2 citron. 
 Använd gärna en EVOO från Toscana. Min favorit är såklart, Villa Magra. Passar helt perfekt. 
Innan du serverar, smaka av med mer EVOO, citronsaft, salt och chili. Servera med några skivor färsk citron. 
Precis som hos Dario serverade vi allt från fat. 
Den här Carpaccion var väldigt enkel. Tyvärr blev det inte mycket bilder. Men jag hade köpt Wagyu oxfile från Chile. Grillade den hårt och snabbt rakt på kolen. Ville bara få en sotad yta. 
Serverade från skärbrädan och toppade med mycket EVOO. 
Fagioli all'uccelletto. Blötlägg borlotti eller cannellini bönor över natten. Koka sen enligt anvisning på paketet. I en annan kastrull gör du en tomatsås. 4 klyftor vitlök, fräs i EVOO. 1 burk tomat, koka i ca 15 min. Smaka av med salt. Häll i de kokta bönorna i tomatsåsen och låt koka ihop ca 30 min. Servera och toppa med mycket EVOO. 
 Alltid rikligt med EVOO.
 Pinzimonio. Råa grönsaker, vi använder fänkål, morot, rödlök och stjälkselleri. Varje person får en skål/glas som man själv häller EVOO och salt i. Under hela middagen tar man sen grönsaker och doppar ser i sin skål med EVOO. 
 Vi serverade bakpotatis. Istället för smör körde vi lardo i. Lardo är fettet från ryggen av en gris. Lagrat i 6 mån-1 år med salt, vitlök, rosmarin, salvia, peppar.. Sjukt mycket smak. Antingen köper man lardokräm. Eller som vi gjorde köpte lardo i skivor som vi sen hackar tills det blir en kräm. Servera på samma sätt som smör på en bakad potatis. Missa dock inte att även testa på lite bröd!
 Chianti smör kallar Dario detta
 Nu är vi på kvällens huvudrätt. Kungen. Det blev en tomahawk från USA. Det är alltså en entrecôte på ben där men inte kapat benet utan det är långt. Ser riktigt nice ut. 
 Salta och peppra rikligt. 
 Häll på lite EVOO och massera in. 
 Grilla på hög temp så man får en fin karamelliserad yta. Lägg den sen åt sidan och stick in en termometer i mitten. Den ska gå upp till 54-56 grader. 
 Skär loss benet, och skär upp köppet i ca 1/2 cm tjocka skivor. Toppa med EVOO. 
 Efter maten. Fråga artigt om nån annan vill gnaga på benet. Hoppas på att svaret är nej. Här är det bästa med hela köttfrossan. Att gnaga på benet. Så stört mycket smak. 
Jenny
 Marie
 Göran
 Hasse
 Anders
 Nero
 Allt som allt en grymt trevligt kväll. Massa mat, vin och EVOO. När vi besökte Falorni fick vi lära oss att i Toscana ska man alltid konsumera vin och EVOO i överflöd. Vi följde hans råd! 
 
Nu blev detta ett väldigt långt inlägg. Men jag hoppas ni tyckte det var inspirenade och att ni provat laga denna meny, eller i alla fall delar av den. 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
 
Claudio Hjort - Grilla - Italiana Food Selections - Råbiff - foodie - foodio - inspiration - toscana