mytasteswe.com foodio - Lasagne med ricotta och spenat
< er>

Lasagne med ricotta och spenat

 

Lasagne görs på många många olika sätt beroende på vart man är i Italien. Den som är den mest kända är såklart Lasagna Bolognese med köttfärs i. Magiskt gott! I Napoli gör vi lasagne med mycket mer tomat, salsiccia och rökt mozzarella. Igår kväll lagade jag och Simona en lasagne med ricotta och spenat. Japp vegetariskt. Men notera att vi INTE hade i quorn, soya eller nåt. Vegetariskt är gott när det är det av sig själv. Ricotta spenat är en grym kombi, ska ni nån gång göra ravioli/tortellini är det en väldigt bra fyllning. 

 

Nog om det. Såhär gjorde vi. OBS, receptet är för en stor ugnsform. Av det fick vi ut 8 portioner. Perfekt att stoppa ner i lunchlådan!

 


 

Lasagne med ricotta och spenat

  • 750 gr ricotta
  • 1 pkt 250 gr Lasagneplattor, Rustichella D’abruzzo
  • 1,2 kg spenat, tvättat
  • 4 burkar San Marzano, La Carmela
  • 200 gr provolone piccante, RECCO (du kan använda parmigiano reggiano om du vill)
  • 8 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 gullök, finhackad
  • 1 kruka basilika
  • EVOO L’uomo di ferro
  • Salt

Vi börjar med tomatsåsen. Enklaste sättet att få ut klyftor från en vitlök är att smälla till vitlöken.
 
 
 
Fräs hälften av vitlöken i EVOO. 
 
 
 
 
Köp riktigt bra tomater
 
 
 
 
I med tomat när vitlöken börjat få färg. Sänk temperaturen och låt puttra ca 1 timme
 
 
 
 
Det ska vara roligt att laga mat. 
PS. Sätt på ugnen på 200 grader nu.
 
 
 
 
När man hackar, de till att ha en riktigt vass och bra kniv. De flesta skador med kniv i kök beror på att kniven är för slö!
 
 
 
 
Fräs resten av vitlöken och löken i EVOO. 
 
 
 
 
I med spenaten. Här gäller det dels att du en en relativt stor stekpanna, kastrull. Jag använde en WOK. Men sen får man trycka lite. Spenaten kommer krympa avsevärt! 
 
 
 
 
När du fått ihop den lite lägg på ett lock. Detta kommer skapa kondens som kommer få spenaten att krympa snabbare. Rör om och låt fräsa ca 5-10 min.
 
 
 
 
När det ser ut såhär är det klart. Häll av den i ett durkslag och låt den ligga kvar där och droppa av sig.
 
 
 
 
Det enklaste sättet när man ska ha på ricottan är att spritsa den. Så här gör du för att fylla en spritspåse snyggt utan att det är massa luftbubblor i . 
Börja såklart med fylla påsen. Gör detta med nedrullande kanter. 
När du är klar, rulla upp kanterna och skaka till påsen så fylningen åker längt ner.
 
 
 
 
Ta ett fast grepp runt påsen. Be åskådarna akta på sig. REDO?
 
 
 
 
VEVA VEVA VEVA!!!!! Detta gör att fyllningen åker längt ner och luftbubblorna försvinner. 
 
 
 
 
Knyt ihop tight. 
 
 
 
 
Voila! Vad snyggt och cleant. Lägg in i kylen. 
 
 
 
 
Här brukar jag få frågor. Spelar det nån roll vilka lasagne plattor jag använder? Ja självklart. Det är samma skillnad som när man kokar spaghetti eller annan pasta. Absorberar mer, smakar mer...! 
 
 
 
 
Nu är det dags. Innan du börjar lägga ihop lasagnen ska du dock smaka av både tomatsås och spenat med salt. Jag mixade min tomatsås helt slät. Det gjorde jag gör att jag ville ha den lite mer rinnig i konsistensen då jag inte kommer ha i nån bechamel. 
 
Så tomat i botten. Alltid. Sen på med ett lager pasta. Sen ricotta. 
 
 
 
 
Ett lager spenat
 
 
 
 
Ett lager basilika
 
 
 
 
Toppa med 1/3 av provonolen. Gör om samma procedur igen fast utan basilika och provolone. 
 
 
 
 
När du gjort två lager ska vi nu lägga sista lagret. Lägg på sista lagret med lasagneplattor. Tryck till alltihopa så det blir fin och kompakt inne i lasagnen. 
 
 
 
 
Häll på den sista tomatsåsen. 
 
 
 
 
Toppa med provolone piccante och en stråle EVOO
 
 
 
 
In i ugnen i 30-40 min!
 
 
 
 
 
Jag serverade med en sallad
 
 
 
 
 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - foodie - foodio - inspiration - lasagne - matblogg - ricotta - spenat - vegetariskt
1
Jenny

Men asså hur gott?!?!

Svar: Grymt gott! Prova :)
Claudio Hjort