Linguine med Scampi (jätteräkor)

 Utsikt från fiskhandlaren 

Hemma rekommenderar jag er att köpa frysta räkor som ej är rödlistade eller odlade på dåliga sätt för miljön. Det finns faktiskt en hel del gott att få tag i. Känner du till ett bra märke som säljer såna räkor lägg gärna en kommentar nedan så kan vi alla ta del av det. Här i Itri har vi köpt lokala räkor direkt från fiskebåtarna. 

Igår kväll gjorde vi linguine med Scampi. När jag säger Scampi menar jag det vi kallar för jätteräkor. Jag serverar dock när allt är klart scampi för sig och pastan för sig. Mest för att jag tycker det är jobbigt om det trillar ner skal i pastan. 


 

Linguine med Scampi 4 pers

400 gr Linguine

25 st körsbärstomater, delade i 4

3 vitlöksklyftor

12 st Scampi

1/4 tsk Peperita Habanero Red Savina chili (nr7)

2 msk bladpersilja, finhackad

EVOO

Salt


 

Både här och hemma rekomenderar jag er alltid att fråga vad som är bra för dagen.
 Scampin såg grymt fina ut
 Även fisken var fin men det blev det inte
Vi hade en liten Aperitivo innan maten, friterade lite råa räkor. Bara doppa de i mjöl och sen fritera tills de är krispiga. Pressa över lite citron och lite chilipulver
Börja med att steka Scampi i EVOO. Mellanvärme. Stek de på båda sidor och lägg sen åt sidan. DISKA EJ STEKPANNAN.
 Förbered tomat, vitlök och persilja
 
I samma panna som du stekte räkorna i häller du i lite mer EVOO. Fräs vitlöken och så anävnder jag som vanligt persiljestjälkar bara för att jag hatar att slänga. Räkorna har släppt ifrån sig massa naturliga juicer, man ser det när det blir såhär skummigt i pannan. 
 Tillsätt tomaterna och fräs i 5-10 min. De ska vara helt klara. När pastan nästan är klar kan du hälla över 1-2 dl pastavatten ner i tomatsåsen och låta puttra. Det ger såsen en krämigare konsistens. 
 Pastan ska koka till det är ca 3 min kvar på koktiden. Häll då av pastan och blanda med såsen. Tillsätt hackad persilja, chilipulver och rör om väl. Låt vila några minuter innan du serverar på djupa tallrikar. 
 Ciao ciao
 
/Claudio
 
Claudio Hjort - Fisk - Italiana Food Selections - Italiensk mat - bästa pastan - foodie - foodio - inspiration - linguine - matblogg - pasta - scampi