Het räkgryta med paprika och lök

När jag tänker på räkor tänker jag fortfarande på när jag och Jenny var i Ziuhatanejo, Mexico förra vintern. Där åt en räktaco som jag tycker va helt sjukt god. Den lagade jag inte ikväll. Det jag lärde mig av den rätten var att räkor, lök och paprika är grymt bra polare. De älskar varandra! 
 
 



Detta är mer som en gryta men inspirerad av dessa smaker. Det blev väldigt gott, både jag och Jenny mumsade i oss dessa fort! 

Satsa på att köpa bra räkor och en riktigt bra burk med tomat så kommer det blir gott. De här San Marzano tomaterna är helt sjukt bra. Från producenten La Carmela. 

Det bästa av allt kanske var att middag tog mindre än 30 min att laga och är även väldigt nyttig:)


Du behöver (2 pers)

  • 300 gr skalade räkor, jag använde frysta som jag tinat
  • 2 röda paprikor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 morot
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk salt
  • 3 msk EVOO, L'uomo di ferro
  • 1 krm Trinidad Scorpion Moruga Yellow chilipulver (peperita nr 16)
  • 1 msk färsk koriander

Gör såhär
 
  • Strilma paprika och gullök, lägg åt sidan.
  • Finhacka vitlök, lägg åt sidan. 
  • Skär selleri och morot i 1/2-1/4 cm tjocka skivor, lägg åt sidan
  • Hetta upp en gryta med 1 msk EVOO.
  • Lägg i räkorna. Fräs i 4-5 minuter. De behöver inte få färg. Häll upp i en skål och spara eventuell vätska som de släppt ifrån sig.
  • I samma gryta tillsätter du nu 1 msk EVOO till. Viktigt att inte torka ur eller tvätta grytan emellan, smaken från räkorna vill vi bevara. 
  • Tillsätt alla grönsakerna samtidigt. 
  • Rör om och låt fräsa på hög värme ca 5 minuter.
  • När grönsakerna börjar bli mjuka tillsätter du 1 msk rödvinsvinäger samt eventuell vätska som räkorna släppte ifrån sig. Låt dett koka in i grönsakerna. 
  • Häll i tomaterna, sänk temperaturen och lägg på ett lock. Koka ca 15 min. 
  • Gör chiliolja. Blanda en LITEN knivsudd av Trinidad Scorpion Moruga Yellow med 2 msk EVOO. Rör om och låt stå, smaka av efter någon minut. Ha i mer chili eller olja efter smak.
 
Servera på djupa tallrikar med kokt ris. Toppa med färsk finhackad koriander och dn heta chilioljan. 
 
Smaklig måltid! 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 


 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - foodie - foodio - foodio matblogg - foodio tips - foodio.nu - gryta - matblogg - middag - middags tips - middagstips - räkgryta - räkor - snabb middag - sommar