Negamaki

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hur hittar man ny inspiration för mat? Många frågar mig om jag går mycket efter recept. Nej det gör jag inte. Väldigt sällan iaf, om jag ska göra typ nån specifik indisk curry eller något med massa olika ingredienser så kan jag ha recept men annars inte. Däremot så har jag massa kokböcker som jag har läst allihopa. Jag har kollat på de flesta matprogram. Det jag sen gör är att jag skapar mig bilder, tar det bästa från olika världsdelar och sätter ihop i huvudet till goda rätter. 

Detta är verkligen utanför min ”comfort zone”. Jag såg en bild på instagram med grillat kött fyllt med salladslök. Han som la upp bilden är duktigt på mat och på japan vilket gjorde mig mer sugen på att testa. Det blev en wow upplevelse. Jag kommer göra detta flera flera gånger igen och det är väldigt kul kan jag tycka att grilla på ett annorlunda sätt, inte bara en stor köttbit. Rätten som jag gjorde heter Negamaki. 


Du behöver (2 pers)

Negamaki

 • 400 gr entrecôte, tunt skivad, som lövbiff
 • 1 pkt salladslök, jag använde bara den gröna delen

Sallad

 • 1/2 huvud salladskål, fint strimlad
 • 3 morötter, strimlade
 • Salladslöken som är över, skuren i skivor

Salladsdressing

 • 1 msk misopasta
 • 1 msk sesamfrön
 • 1 vitlöksklyfta
 • 4 msk EVOO Villa Magra
 • 2 tsk soya
Vitlöksoya
 • 1 dl japansk soya
 • 1 vitlöksklyfta, riven

 
Gör såhär
 
Negamaki
 1. Torka av en bänk så den blir lite fuktig, typ med en disktrasa.
 2. Lägg plastfolie över en fuktiga ytan. Detta gör att plastfolien inte åker runt utan sitter fast.
 3. Lägg hälften av kötten på foilien och lägg på så mycket salladslök ni önskar ha i. När man ska rulla ihop kött är det viktigt att fyllningen ligger mot dig. Tänk dig att fyllningen ska hamna mer mot var du står än mitt på köttet som du lagt ut. Spara dock alltid ett par cm kött mot dig så du kan lägga över ett täcke med kött när du börjar rulla. Hoppas alla nu förstår. Kolla bilderna så blir det nog tydligt. 
 4. Lyft upp platsfolien och i ett rullar du kötter över salladslöken. När man gör rullaar ska köttet rullas hårt. Här får du igen hjälp av den fuktiga ytan. Dra hela tiden försiktigt rullen mot dig så köttet pressad tight rullt fyllningen. Fortsätt rulla på samma sätt som ovan. Rulla och dra mot dig. Rulla och dra mot dig.
 5. När allt kött är ihoprullat brukar jag lägga en hand på platsfoilien och med den andra drar jag till köttet så det blir ännu mer tight. Detta gör rullen mycket snyggare. 
 6. In i kylen och vila. Detta går om man vill att göra nån dag i förväg. 
Salladsdressing
 1. Mortla ihop alla ingredieserna till dressingen.
 2. Smaka av och ställ åt sidan. 
 3. Konsistensen ska vara krämig. 
 
Vitlökssoya
 1. Blanda soya och vitlök. 
 
Sallad 
 1. Strimla kålen, morätternna och salladslöken.
 2. Blanda ihop dressingen med salladen. 
 
Grilla!
 1. Tänd grillen.
 2. Köttet ska grillas hårt.
 3. Ytan ska nästan vara åt det brända hållet medan mitten av köttet fint och rosa. 
 4. När köttet är klar, lägg upp det på en skärbräda och låt vila några min. Blanda ihop dressingen med salladen. Skär köttet i ca 3 cm tjocka "stubbar". Servera med kokt ris, sallad, soya och eventuellt en misosoppa. 
Smaklig måltid! 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - KONRO - Mat - Negamaki - blogg - foodie - foodio - grill - japan - matblogg