Vegetarisk frukostomelett med mangold

 
Vegetariskt är ett ord jag sällan använder. Jag äter ofta och mycket vegetarisk. Jag äter dock aldrig galna produkter som ska likna kött typ "fejkon", Quorn eller annat trams. För mig är vegetariskt mat som ska smaka av det vegetabiliska riket. Varför skulle jag vilja äta fermenterade bönor som smakar rökt fläsk? Helt sjukt ju. Som att äta en köttbit som smakar broccoli. 

Idag gjorde jag en omelett med mangold, vitlök och gullök. Helt vegetariskt. För att boosta upp proteinet serverade jag lite keso vid sidan om. Jag har mycket Freselle hemma så serverade omeletten på det annars hade jag serverat på ett gott surdegsbröd. 

Allt toppades självklart med EVOO och chilisalt. Sjukt bra start på dagen. Nu ska vi snart bege oss ut mot Stommarö där vi ska fira Jennys pappa som fyller år men innan dess ska vi stanna och köpa ett nytt objektiv:)

Här ser du hur jag gjorde omeletten imorse. 


 

Vegetarisk omelett med mangold 2 pers

  • 4 ägg, jag använde alltid KRAVmärkta frigående ägg
  • 150 gr mangold, skuren i ca 1 cm tjocka strimlor
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 1 liten gullök, tunt skivad
  • 2 st Freselle eller 2 skivor gott surdegsbröd
  • 250 gr keso
  • 1/2 avokado
  • EVOO L’uomo di Ferro
  • Peperita chilisalt Habanero Fatali
  • 1 msk färskgräslök, finhackad

Börja med att steka lök och vitlök i EVOO
 
 
 
 
Så fort du fått lite färg på löken tillsätter du mangold. Sänk temperaturen och stek i ca 10 min. 
 
 
 
 
Kläck äggen i en skål
 
 
 
 
Vispa äggen men inte för mycket. Det är gott när det är lite olika textur. Salta äggen lite. Häll sedan ner de i stekpannan. Viktigt att stekpannan är på relativt låg temp. Du vill att omeletten blir len och fin i konsistensen inte hård och bränd. 
 
 
 
 
Rör om med en slickepott. Lite mer om du ska göra en äggröra. När äggen börjar sätta sig brukar jag fösa allt till en av kanterna på stekpannan. Platta till omeletten lite med slickepotten och låt sen steka i några min. 
 
 
 
 
Det är otroligt viktigt att ha rätt stekpanna när man gör en omelett. En nonstick panna är ett måste. Jag använder en grym från Scanpan. När omeletten är klar tiltar jag stekpannan och häller ut den på en skärbräda. Jag brukar hälla ut hälften så halva omeletten ligger på skärbrädan och den andra halvan är kvar i stekpannan. Som på bilden. Här är det nu ganska enkelt vika omeletten på två då. Se nästa bild. 
 
 
 
 
Så här ska en omelett serveras. 
 
 
 
 
Mitten av omeletten ska vara krämig och fin. Utsidan ska ha fått LITE färg men inte vara mörkbrun. 
 
 
 
 
Jag serverade som sagt med lite keso och avokado för att få i mig lite med protein. 
 
 
 
 
Keso och avokado är ju en grym kombo. 
 
 
 
 
Toppa med EVOO L'uomo di Ferro, chilisalt och gräslök
 
 
 
 
Jag serverade på en fresella. Bröd hade funkat lika bra. Om du som många idag är rädd för kolhydrater så skippa bröd/fresella!
 
 
 
 
Trött Nero trycker in huvudet i trånga utrymmen när han ska sova. Måste kännas tryggt på något sätt?
 
 
 
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - foodie - foodio - frukost - matblogg - omelett - vegetariskt - ägg