Arrivederci

Idag har Sara och Peter åkt vidare. Vi har haft det grymt kul, mycket god mat och många skratt. När man har gäster är det för mig viktigt att det känns avslappnat och att man kan vara sig själv, krystade, överpresterande besök är ju rätt trist. Att kunna få vara sig själv och bara umgås är det bästa. Precis så har vi haft det:) 

Focaccia 

 
Greco di tufo, en av de bättre lokala druvorna
Igår kväll gick vi ut och åt tillsammans. Även om vi lagar väldigt god mat hemma är själva känslan av att gå ut och äta härlig. Vi gick till en restaurang som är väldigt populär bland lokalbefolkningen, Lido Rocco. Maten var helt klart godkänd men inte mer. Men läget är magiskt! Mitt på stranden. 

Jenny och Nazzareno Agnoni (vår kronärtskocks producent)

Bästa gänget
 Linguine alla Vongole
 Mamma, Paola och Nazzareno
 Linguine med hummer
 Linguine med Scampi (havskräftor)
 Frittura di Pesce
Efter maten tog vi bilen upp till Sperlonga. Det är en gammal by som ligger högt upp på en klippa, galet vackert. Själva byn är helt vit, gator, hur allt är vitt och i alla hörn lyser rosa bouganvilla. Jag är dåligt på blommor men det är min favorit! 
Utsikt över Sperlonga stranden
Torget mitt i Sperlonga
 Där ser ni blommorna, Bouganvilla
Ciao ciao

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - foodie - foodio - inspiration - italien - matblogg - sperlonga

Stora smaker och bända kanter

Pizzakväll! Minst en varje sommar. Blir nog två iår.

Pizza med tomat, rökt mozzarella och kokt skinka
I påskas fick jag till receptet på pizzadeg, kolla in receptet HÄR. Att göra pizza är något socialt. Man ska inte göra massa och ha en fin sittande middag. Pizza bakas, ställs fram på bordet och äts svalt, varmt, kall, som man vill. Vi brukar ta fram massa olika ingredienser till vårt utekök. Generellt bakar jag pizzorna men jag tycker det är grymt kul om någon vill göra en pizza eller två. Igår ville Peter baka en pizza. Den blev grymt bra! 
Pizza Peter
 Pang resultat
Vi gjorde både pizza Napoletana och plåtpizza. Klicka gärna på länkarna för att se de olika recepten. Pizza på plåt gör jag med en deg som innehåller mycket mer vätska. Så resultatet blir luftigare och mer ihåligt. 
Pizza med pesto, mozzarella och mortadella
Vi gjorde följande pizzor. 

Pizze Napoletane: 

 • Margherita
 • Pesto, Mozzarella och Mortadella
 • Tomat, Sardell och Chili
 • Mozzarella, Chili och Citronzest
 • Tomat, rökt mozzarella och kokt skinka

Plåtpizza: 

 • Karamelliserad lök och Parmigiano
 • Escarolesallad

Förutom Sara och Peter har nu Paola Calciolari kommit på besök och sen var några lokala vänner här på middag. Pizzorna blev sjukt bra och alla var väldigt nöjda. 

Ugnen eldde jag i i ca 8 timmar innan vi började baka ut pizza. Vi använder olivträ från vår olivlund. 

Tänk på att skinka, mortadell, salami osv inte ska bakas i ugnen. Den ska läggas på efter. 
 
Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - foodie - foodio - italien - matblogg - napoli - pizza - vedugn

Fiskfrossa!

Igår låg internet nere. I hela Itri! Nån duktig kille hade råkat klippa av fel ledning vid ett arbete. HMM. Men men nu är vi uppe igång så detta inlägget är en dag sent. Men den här middagen var så sjukt nice att den måste upp här.
Råräkor med EVOO, Carolina Reaper chili , Citron och salt 
Vi åkte till vår favorit fiskhandlare i tisdags. Vi hade en liten idé om vad vi skulle äta men det går inte att vara för bestämd innan man kommer till butiken. Varje dag kommer fiskebåtarna in och såklart är det inte 100% vad de har fiskat upp. Nu hade de i stort sett att vi ville ha utom stora räkor så vi fick köpa mellanstora, det som kallas Mezzancolle. 
Underbart utbud
 Mulle
Att handla fisk i hos en fiskhandlare är för mig något fantastiskt. Doften är havet slår igenom och för mig påminner det om min barndom. Jag har generellt en dragning mer mot skaldjur än fisk. Det handlar nog mer om okunskap från min sida. Jag älskar att äta fisk men det är inte i min värld lika lätt som att laga skaldjur eller kött för den delen. 
Mamma och Sara
I stort sett äter ingen filé i Italien. De flesta köper hel fisk. Om man vill ha filé så filear de åt en.
 
Olika typer av musslor
 
Hur som helst. Menyn för kvällen blev
 • Råa räkor toppade med Carolina reaper chili, EVOO, citron, salt och persilja
 • Knivmusslor frästa i EVOO och vitlök. Toppade med lite citron
 • Linguine alla Vongole
 • Mixed grill, Calamari, Mezzancolle och Pezzonia (en vit medelhavsfisk)
Jag gillar smaken av råa räkor så ville inte göra en typ Ceviche. Pressade bara över 1/2 citron.
 
 Knivmusslor, frästa i EVOO. Toppade med citron och lite persilja.
Linguine alla Vongole. Gjorde enligt mitt recept som ni kan se HÄR. Skillnaden är att jag i Italien aldrig har vin i denna rätt. I Sverige har jag det. Det är för att Vongole här är så färska och så mycket mer smakrika. 
Mixed grill!
I glasen hade vi Franciacorta och Vermentino. Blev något senare igår än vanligt. Lite beroende på att jag vid 23 kom på att jag måste sätta degar för kvällens pizzabak.

Ciao ciao

/Claudio

Claudio Hjort - EVOO - Fisk - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Linguine alla vongole - Vongole - bästa pastan - foodie - foodio - italien - matblogg - pasta