mytasteswe.com foodio - june 2017 <script type="text/javascript">var tsId=2489153;</script> <script type="text/javascript" src="http://script.tailsweep.com/js/analytics.js"></script>

Arrivederci

Idag har Sara och Peter åkt vidare. Vi har haft det grymt kul, mycket god mat och många skratt. När man har gäster är det för mig viktigt att det känns avslappnat och att man kan vara sig själv, krystade, överpresterande besök är ju rätt trist. Att kunna få vara sig själv och bara umgås är det bästa. Precis så har vi haft det:) 

Focaccia 

 
Greco di tufo, en av de bättre lokala druvorna
Igår kväll gick vi ut och åt tillsammans. Även om vi lagar väldigt god mat hemma är själva känslan av att gå ut och äta härlig. Vi gick till en restaurang som är väldigt populär bland lokalbefolkningen, Lido Rocco. Maten var helt klart godkänd men inte mer. Men läget är magiskt! Mitt på stranden. 

Jenny och Nazzareno Agnoni (vår kronärtskocks producent)

Bästa gänget
 Linguine alla Vongole
 Mamma, Paola och Nazzareno
 Linguine med hummer
 Linguine med Scampi (havskräftor)
 Frittura di Pesce
Efter maten tog vi bilen upp till Sperlonga. Det är en gammal by som ligger högt upp på en klippa, galet vackert. Själva byn är helt vit, gator, hur allt är vitt och i alla hörn lyser rosa bouganvilla. Jag är dåligt på blommor men det är min favorit! 
Utsikt över Sperlonga stranden
Torget mitt i Sperlonga
 Där ser ni blommorna, Bouganvilla
Ciao ciao

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - foodie - foodio - inspiration - italien - matblogg - sperlonga

Mammas pasta e patate

Det här är en rätt som tillhör det ”fattiga” Napoletanska köket. Idag har den typen av rätter börjar bli populära igen. Unga människor, hipsters och restauranger har upptäckt det gamla köket igen. 

Detta är Pasta e Patate. Alltså pasta och potatis. Här har mamma använt penne men egentligen ska det vara tubetti, små korta ringar av pasta. Nu hade vi inte det så det blev penne. 


Paste e patate 4 pers

  • 8 mellanstora potatisar, skalade och skurna i små tärningar. 
  • 300 gr tubetti eller annan liten pasta
  • 1 morot, skuren i små bitar
  • 1 gullök, finhackad
  • 2 blekselleri stjälkar
  • 4 körsbärstomater, delade på 4
  • 100 gr rökt mozzarella, tärnad
  • 50 gr provolone, riven
  • Vatten
  • Salt
  • EVOO
  • Börja med att fräsa morot, lök och selleri i EVOO på låg temp. De ska inte få färg utan enbart ”svettas”

 

Tillsätt potatisen och tomat och fräs några minuter till. 

Täck med vatten och puttra ca 10 min.

Under tiden kokar du upp en kastrull med vatten. Koka pastan halva tiden mot vad som står på paketet. Häll av pastan, och häll den i kastrullen med potatis och grönsaker. Koka tillsammans tills pastan och potatisen är klar. 

Stäng av plattan och nu ska det få vila i ca 10 min. Häll i den rökta mozzarellan, provolone. Salta efter smak. 

Servera på djupa tallrikar med en stråle EVOO på toppen, nymalen svartpeppar och lite mer provolone om ni vill!

Ciao ciao

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Itri - bästa pastan - foodie - foodio - husmanskost - inspiration - matblogg - napoli - pastaepatate

Stora smaker och bända kanter

Pizzakväll! Minst en varje sommar. Blir nog två iår.

Pizza med tomat, rökt mozzarella och kokt skinka
I påskas fick jag till receptet på pizzadeg, kolla in receptet HÄR. Att göra pizza är något socialt. Man ska inte göra massa och ha en fin sittande middag. Pizza bakas, ställs fram på bordet och äts svalt, varmt, kall, som man vill. Vi brukar ta fram massa olika ingredienser till vårt utekök. Generellt bakar jag pizzorna men jag tycker det är grymt kul om någon vill göra en pizza eller två. Igår ville Peter baka en pizza. Den blev grymt bra! 
Pizza Peter
 Pang resultat
Vi gjorde både pizza Napoletana och plåtpizza. Klicka gärna på länkarna för att se de olika recepten. Pizza på plåt gör jag med en deg som innehåller mycket mer vätska. Så resultatet blir luftigare och mer ihåligt. 
Pizza med pesto, mozzarella och mortadella
Vi gjorde följande pizzor. 

Pizze Napoletane: 

  • Margherita
  • Pesto, Mozzarella och Mortadella
  • Tomat, Sardell och Chili
  • Mozzarella, Chili och Citronzest
  • Tomat, rökt mozzarella och kokt skinka

Plåtpizza: 

  • Karamelliserad lök och Parmigiano
  • Escarolesallad

Förutom Sara och Peter har nu Paola Calciolari kommit på besök och sen var några lokala vänner här på middag. Pizzorna blev sjukt bra och alla var väldigt nöjda. 

Ugnen eldde jag i i ca 8 timmar innan vi började baka ut pizza. Vi använder olivträ från vår olivlund. 

Tänk på att skinka, mortadell, salami osv inte ska bakas i ugnen. Den ska läggas på efter. 
 
Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - foodie - foodio - italien - matblogg - napoli - pizza - vedugn