Mammas pasta e patate

Det här är en rätt som tillhör det ”fattiga” Napoletanska köket. Idag har den typen av rätter börjar bli populära igen. Unga människor, hipsters och restauranger har upptäckt det gamla köket igen. 

Detta är Pasta e Patate. Alltså pasta och potatis. Här har mamma använt penne, charmen med denna rätt är att man använder lite det man har hemma. Penne, blandade rester av olika format? Tubetti rigai? 

Potatisen ger en underbar krämighet till pastan. Det är är enormt gott och en verkligen värmande rätt! 


Du behöver (4 pers)

  • 8 mellanstora potatisar
  • 300 gr tubetti eller annan liten pasta som du har hemma
  • 1 morot
  • 1 gullök
  • 2 blekselleri stjälkar
  • 4 körsbärstomater
  • 100 gr rökt mozzarella, tärnad
  • 50 gr provolone, riven
  • Vatten
  • Salt
  • EVOO

 
Gör såhär
  1. Skär ner lök, selleri och morot i små tärningar. 
  2. Fräs i lite EVOO på medelvärme ca 5 min. 
  3. Skala och tärna potatisen.
  4. Dela tomaterna på 4. 
  5. Tillsätt potatisen och tomat och fräs några minuter tillsammans med grönsakerna.
  6. Täck med vatten och puttra ca 10 min.
  7. Koka upp en kasterull med vatten.
  8. Koka pastan halva tiden mot vad som står på paketet. Häll av pastan, och häll den i kastrullen med potatis och grönsaker. Koka tillsammans tills pastan och potatisen är klar. Spara lite pastavatten ifall det blir för "torrt". 
  9. Stäng av plattan och nu ska det få vila i ca 10 min.
  10. Tärna lite snabbt den rökta mozzarellan, provolonen och blanda i pastan.
  11. Salta efter smak. 
  12. Servera på djupa tallrikar med en stråle EVOO på toppen, nymalen svartpeppar och lite mer provolone om ni vill!

Ciao ciao

/Claudio

 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Itri - bästa pastan - foodie - foodio - husmanskost - inspiration - matblogg - napoli - pastaepatate