mytasteswe.com foodio - Mammas pasta e patate
< er>

Mammas pasta e patate

Det här är en rätt som tillhör det ”fattiga” Napoletanska köket. Idag har den typen av rätter börjar bli populära igen. Unga människor, hipsters och restauranger har upptäckt det gamla köket igen. 

Detta är Pasta e Patate. Alltså pasta och potatis. Här har mamma använt penne men egentligen ska det vara tubetti, små korta ringar av pasta. Nu hade vi inte det så det blev penne. 


Paste e patate 4 pers

  • 8 mellanstora potatisar, skalade och skurna i små tärningar. 
  • 300 gr tubetti eller annan liten pasta
  • 1 morot, skuren i små bitar
  • 1 gullök, finhackad
  • 2 blekselleri stjälkar
  • 4 körsbärstomater, delade på 4
  • 100 gr rökt mozzarella, tärnad
  • 50 gr provolone, riven
  • Vatten
  • Salt
  • EVOO
  • Börja med att fräsa morot, lök och selleri i EVOO på låg temp. De ska inte få färg utan enbart ”svettas”

 

Tillsätt potatisen och tomat och fräs några minuter till. 

Täck med vatten och puttra ca 10 min.

Under tiden kokar du upp en kastrull med vatten. Koka pastan halva tiden mot vad som står på paketet. Häll av pastan, och häll den i kastrullen med potatis och grönsaker. Koka tillsammans tills pastan och potatisen är klar. 

Stäng av plattan och nu ska det få vila i ca 10 min. Häll i den rökta mozzarellan, provolone. Salta efter smak. 

Servera på djupa tallrikar med en stråle EVOO på toppen, nymalen svartpeppar och lite mer provolone om ni vill!

Ciao ciao

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Itri - bästa pastan - foodie - foodio - husmanskost - inspiration - matblogg - napoli - pastaepatate