Peperita - Kärlek och Chili i Toscana

I fredag besökte vi Rita Salvadori. En kvinna som älskar och odlar chili i södra Toscana. Mitt i området för vin och EVOO. Hon odlar mer än 50 olika chilisorter, alla helt EKO. Direkt när man kommer in till Peperita slås man av en doft av chili, de som jobbar där är vana och känner inte av det. Företaget är väldigt litet men väldigt välskött. Allt är snyggt och prydligt. Noga genom tänkt design, precis som jag hade förväntat mig. 
Peperita producerar chilipulver, chilisalt, chili koncentrat, chili konfektyr osv. Massa olika. Alla hennes chili torkas på låg temp för att bevara så mycket smak som möjligt samt så rensas stjälkar och frön bort innan malning så det man köper är ren chili.
Rita bland sina chiliplantor
 Totalt har hos nästan 80 km med chiliodlingar
 Testar hettan
 
När man väl är där ser man absolut skillnad på olika växter!
Alltid glad, Rita Salvadori
Carolina Reaper, världens starkaste chili! 
Det var väldigt varmt här, 38 grader!
 Rita har fått en fin exponering i hennes pappas butik, han är även producent av EVOO
Det här var det sista leverantör besöket för den här sommaren. Det gör så mycket att komma ut till producenterna, lära känna de bättre, förstå produktionen och se deras verklighet. Det är det här som jag älskar med det här jobbet och den här branschen. Även om jag kan en hel del om mat så finns det alltid mer att lära sig och jag är hungrig på mer! Den dagen man inte känner att man vill ha mer är man nog klar. Att sen få träffa likasinnade personer som verkligen brinner för det de gör är ju fantastiskt. 

Ciao ciao

/Claudio

 
Claudio Hjort - EVOO - Italiana Food Selections - Italiensk mat - chili - foodie - foodio - matblogg - peperita - toscana