Cacio e pepe

Cacio e pepe är en rätt från Lazio och betyder egentligen ost och peppar. Det är även det som såsen består av. Orginal receptet säger att man ska använda pecorino romano. Se till att köpe en bra pecorino romano alternativ en annan pecorino som du tycker är riktigt god! Jag använde här en pecorino lagrad i 4 månader gjord på opastöriserad fårmjölk.
 
Jag väldigt glad när min gode vän Fredrik som bor i Los Angeles undrade om det skulle komma upp ett recept på Cacio e pepe. Blir riktigt glad inte nog med att människor i min närhet läser men att det även sträcker sig hela vägen runt jorden. Grymt kul. Självklart kommer då ett recept på Cacio e pepe. 
 
Trixet med denna rätt är att få till krämigheten. Det är pastavattnet, stärkelsen och osten som gör det jobbet. Bara följ receptet så kommer det bli grymt gott!
Jag har här använt bucatini som jag hade hemma, spaghetti funkar minst lika bra!
 
Kolla in bilderna. Ser ni på pastan? Såsen fastnar på pastan och klär in den fint. Där ser ni vad en bra pasta gör!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Du behöver
  • 200 gr bucatini, köp riktigt bra pasta! Jag använder Rustichella d'abruzzo/Mancini/Pastifio dei Campi eller Afeltra
  • 100 gr lagrad pecorino
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 1 msk EVOO
  • Salt
  • 1-2 dl vatten

Gör såhär
 
  1. Sätt på en kastrull med vatten. Koka upp och salta vattnet!
  2. Riv osten och mal svartpepparn. Lägg allt på samma tallrik. Detta är allt som behövs. Kan det blir enklare?
  3. Lägg i pastan. Koka enligt anvisningarna men dra bort 3 minuter. Pastan ska vara väldigt al dente. 
  4. Tillsätt 1 dl pastavatten i en stekpanna. Spara reseten av vattnet. 
  5. Även 1 msk EVOO
  6. Lyft pastan direkt ur kastrullen och ner i stekpannan med vatten och EVOO.
  7. Sätt nu på plattan på maxtemp i c:a 1 minut. Detta gör du för att få ut stärkelsen från pastan och behålla den i stekpannan. 
  8. Slå av spisen och häll i all pecorino och peppar.
  9. Nu börar det som är lite spännande. Rör om! kanske 2-3 minuter. Tappa in hoppet. Det är här många gör fel. När du rör om smälter osten långsamt och du vill röra ihop allt så det blir en krämig konstistens. Så rör om. Rör om. Om det blir för torrt tillsätt lite mer pastavatten. Om du vill ha mer sälta tillsätt 1 nypa salt. 
  10. När det blivit en vit härligt kräm av det hela är det dags att servera på varma tallrikar. 
 
Det är inte svårare än så. Testa denna rätt. Det går så fort att göra och är så sjukt god. 
 
Berätta gärna hur det gick! 
 
Smaklig måltid, 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
 
Claudio - Claudio Hjort - Claudio blogg - Claudio hjort matblogg - bucatini - bästa pastan - cacio - cacioepepe - foodio - foodio matblogg - matblogg - matbloggstips - middag - middags tips - middagstips - pasta - pepe - spaghetti
1
Anonym

Skall det vara matskedar svartpeppar? Det blev HUR starkt som helst! När jag läser på andra recept så står det teskedar?

Svar: Hej!
Vad kul att du provat mitt recept.
Ja när det kommer till peppar är det ju många faktorer som spelar in.
Vad för svartpeppar, malningsgrad och såklart smak.
Jag använde ”vanlig” typ santa Maria peppar som jag sen malde på grövsta i min kvarn.
Det var mängden jag använde som jag angav.
Det låter som att du antingen har en mycket bättre (mer smakrik) peppar eller så tycker du om mildare pepparsmak helt enkelt.
Det är ju det här som är så kul med mat, det går att utveckla och testa fram och tillbaka baserat på hur man själv vill ha det.

/Claudio
Claudio Hjort