Kikärtor - Basrecept

Kikärtor, Linser, Bönor. Baljväxter. Känns som att det är den mest underskattade maten vi har. Det är väldigt billigt (även om du köper riktigt bra), nyttigt och väldigt gott! 
Det lätta är att köpa färdigkokta baljväxter. Men du kan koka egna utan problem. Detta är basreceptet. Det vill säga när du gjort detta så har du samma utgångsläge som när du köper kikärtor på burk, konserv eller hur man nu köper de färdiga. Men jag LOVAR dig. Det blir så mycket godare av att koka själv. 
 

 
Jag brukar förbereda mycket på en och samma gång. Sen kan jag ha den i kylen i ca 1 vecka (se till att kikärtorna hela tiden är täckta i sitt egen spad) eller frysa ner i portionspåsar. Då kan du ta fram en när du behöver! Enkelt!
 
Jag kommer längre fram lägga upp recept med kikärtor. Några av mina favoriter med kikärtor är: 
  • Rostade kikärtor (blir som ett snacks)
  • Pasta e ceci. Pasta med kikärtor. Min absoluta favorit! 
  • Kikärtscurry
  • Kikärtsoppa
  • Falafel

 

 
 

 
Du behöver
  • 500 gr kikärtor. Köp de bästa du hittar. Jag använder EKO Flora kikärtor
  • 3 vitlöksklyfor, hela skalade
  • 1 msk EVOO
  • 2 lagerblad
  • salt
Gör såhär 
  1. Blötlägg kikärtorna i kallt vatten i 12-20 timmar. 
  2. Sila av kikärtorna och lägg de i en stor kastrull.
  3. Fyll på så att vattengränsen går ca 1 decimeter ovanför kikrätorna.
  4. Sätt kastrullen på plattan med full värme.
  5. Tillsätt vitlök, EVOO och lagerblad.
  6. När vattnet kokar, sänk värmen och låt puttra i ca 1,5 timmar. Viktigt att inte salta då saltet gör att kikärtorna är hårdare och inte blir lika goda. 
  7. Smaka av så de är mjuka och genomkokta. Sätt av plattan och låt svalna i sitt eget spad. 
  8. Häll upp i en burk och ha i kylen i upp till en vecka eller frys ner i portionsförpackningar. 
 
Ciao ciao
 
/Claudio
 
 
Claudio - baljväxter - basrecept - foodio - foodio matblogg - foodio tips - kikärtor - veganskt - vegetariskt
2
Anonym

Jag kan göra falafel! 👍

Svar: Härligt! Hur gör du?
Claudio Hjort

Stefan

Testa att inte koka kikärtorna när du gör falafel. Om du bara blötlägger så håller de ihop vid fritering.

Svar: Tack Stefan! Ska testa det:)
Claudio Hjort