Lammsida "porchetta" med vitlök och rosmarin

Vi jobbar vidare på vårt lamm som jag har i frysen. Nu är det inte mycket kvar. Jag hade en bit "lammsida" kvar. Jag styckar alltid ut den istället för att stycka ut racks. Då får jag ju en sida, filé samt ben att göra en fond på. Mitt favoritsätt att tillaga sidan är att göra en "porchetta", dvs jag fyller den med kryddor, rullar ihop den och bakar den i sous vide. Innan jag hade sous vide körde jag den i ugn på ca 100 grader i ca 8 timmar, över natten t.ex. 
 
Du behöver: 
  • 1 lammsida
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 2 msk EVOO
  • 1 msk Salt
  • 1 msk Svartpeppar
Ta fram en lammsida, lägg den platt på en skärbräda. Krydda med salt, svarpeppar, EVOO. Riv över vitlöken. 
Vill du ha mer rosmarin, peppar eller vitlök kan du ta det efter smak. 
Massera in kryddorna i köttet. Därefter vänder du lammsidan med den smala änden mot dig. Börja sen rulla ihop den tight så det inte är massa luft inne i rullen. 
Såhär ska den se ut när den är klar. 
Bind ihop den tight och snyggt. 
Lägg ner lammsidan i en vacuumpåse. 
OBS, har du ingen sous vide, lägg den på en plåt, klä in plåten i aluminuimfolie.
Vacca påsen. 
Ner i vattenbadet på 85 grader. Eller ställ in plåten i ugnen. 
När lammet är klart, kyl ner det och ställ in i kylen. Har du kört den i sous vide kan du låta lammet ligga i vacpåsen i kylen i en vecka lätt. Har du kört den i ugn bör du konsumera inom 3 dagar.
När det är dags att servera, stek den i lite EVOO på medeltemp i ca 10 min så den blir gyllenbrun och krispig runt om och såklart varm i mitten. Pilla bort snöre och skär upp i snygga skivor.
TIPS. Är det grillsäsong kan du istället pilla bort snöret när lammsidan är kall. Skär den i skivor och sen grillar du portionsbitar. SJUKT GOTT!
 Här kan du välja hur du serverar den. Med potaitsmos, rostade rotsaker, sallad osv. Du väljer!
Jag serverade med en radicchiosallad, gnocchi slungade i gremolata samt broccoletti med EVOO och citron. 
Radicchio är verkligen sjukt gott, för att inte tala om vackert!
 
Smaklig måltid! 
 
Ciao
2
Johanna Hermann Lundberg

Tack! Det här receptet blev fantastiskt bra. Och räddade mig när jag verkligen inte hade en aning om vad jag skulle göra med en lammsida :) Men nu vet jag 👍
Hälsningar
Johanna

Svar: Vad roligt Johanna! Det glädjer mig verkligen:)
Claudio Hjort

Heléne Olofsson

Hej,
Vad härligt o hitta ditt recept. Sidorna är det sista vi har kvar av vårat lamm 😄
Kör du rullen även 8 timmar sous viden? Eller hur lång tid låter du den bakas?
Med vänlig hälsning Heléne

Svar: Kör du den i Sous-Vide skulle jag köra den ännu längre. Typ som jag kör lammlägg. 62 grader i 48 timmar:)
Men annars i ugn kan du gå efter receptet. Blev riktigt bra:)
Claudio Hjort