Pasta e ceci

La cucina povera, "de fattigas mat". Finns i de flesta kulturer och ofta är denna mat fylld av känslor, historia och såklart smak!
Idag har många av dessa rätter blivit trendiga då vi vill hitta tillbaka till våra rötter. Vi behöver av flera anledningar hitta fler saker att äta än kött, fisk och kyckling. Det är sjukt gott men jag tror att många inte vet hur man kan göra god vegetarisk mat. Det enklaste är att sluta tänka på mat som vegetarisk. Då blir det enklare tycker jag. Klart vi inte ska ersätta kött med massa tramsprodukter. Jag äter en hel del vegetariskt men utan att jag ens tänker på det som vegetarisk mat!
 
Baljväxter har varit en stor del av min uppväxt. Mamma har alltid och gör än idag olika typer av rätter med baljväxter. Linser, bönor, kikärtor osv. Pasta e ceci, pasta med kikärtor är en av mina favoriträtter i denna kategori. 
 
Pasta e ceci 2 pers
5 dl kikärtor, följ mitt basrecept eller köp färdiga på burk 
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk torkad rosmarin
150 gr torkad liten pasta (eller sönderbruten större pasta)
0,5 liter kycklingbuljong eller grönssaksbuljong. Har du buljong kan du använda vatten istället. 
Bladpersilja, finhackad
1 msk EVOO
svartpeppar
salt
 
Fräs lök, vitlök och rosmarin i EVOO till löken blivit mjuk.
Ta fram 5 dl avrunna kikärtor
Tillsätt kikärtorna i kastrullen
Häll på buljongen, koka upp och sänk sen temperaturen. Låt puttra ca 20 min.
Såna här rätter ger dig ett perfekt tillfälle att rensa alla slattar i dina pastapaket. Ta det du har och bryt sönder i mindre bitar. Har du inga slattar köp en liten pasta, typ Ditali eller testa Mischiato Potente, framtagen för just såna här rätter. 
Jag hade några canneloni, lite spagetti och lite penne. Jag krossde cannelonin grovt och bröt ner spaghettin. Penne lämnade jag som de är. 
Efter ca 20 min kan du smaka av kikärtorna med salt. Jag tycker det är trevligt att mixa lite. Inte allt utan ungefär hälften. Jag vill ha både lite krämighet och hela kikärtor. 
Lägg i pastan i kastrullen och putta ca 10 minuter. Blir det för torrt kan du spä med mer buljong eller vatten. Konstistensen ska vara lite som en gryta. 
Efter ca 10 min är pastan färdigkokt. Den ska vara al dente. Spä med mer buljong om du vill. Vissa vill ha den lite lösare andra lite fastare. Jag gillar den lite fastare. Tillsätt lite hackad persilja och nymalen svartpeppar. Stäng av plattan och låt vila 3 minuter. 
Servera på varma tallrikar. Toppa med persilja, svartpeppar och EVOO. Här ska du använda en riktigt kraftig EVOO. Jag använde själv Villa Magra Grand Cru 
 
Claudio - Claudio Hjort - Claudiohjort - Italiana Food Selections - baljväxter - billigt - blogg - bästa pastan - comfortfood - fod - food - food'food - foodie - foodio - foodio.nu - foof - italiana food selections - italianafoodselections - kikärtor - matblogg - pasta