Stora älgköttbullar på Italienska

Jag köpte hem lite älgfärs i veckan. Jag har ätit massa älg när jag bodde i Umeå. Där fick jag av min vän potatismannen (Fredrik) att älg tål att kryddar mer än typ nöt och fläsk. Då började mina experiment och jag har gjort att från tacos med älg, traditionella älgköttbullar till mellanösternsmaker. 
Idag blev det Italienska smaker. Fick feeling efter att ha handlat massa goda grönsaker på Sturehof Matmarknad. 
Du kan självklart använda nöt, bland, fläsk, lamm eller vad du nu har för färs hemma.

Stora älgköttbullar 4 pers
500 gr älgfärs
1/2 dl bladpersilja, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk färsk rosmarin, finhackad
1/4 tsk chilipulver
2 ägg
1 msk EVOO
2 tsk Salt 
2 tsk svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna i en stor bunke. Låt stå i kylen ca 15 min. Smaka av genom att steka en miniköttbulle. Tillsätt eventuellt mer salt, peppar eller chili. 
Hetta upp en stekpanna. Se till att den inte är för liten. Sikta på att använda 1/3 av ytan av pannan när du steker. Då undviker du att köttet släpper vätska och börjar då koka istället för att steka. 
Ett tips här är att göra köttbullarna lika stora. Det enklaste sättet att göra det är att väga de. Mina väger 60 gr st. På detta sätt har du exakt samma stektid på alla. 
Stek de tills de är bruna runt om och har en fin rosa kärna. 
 
Jag serverade med en tomatsallad, lite kokt broccoletti, rostad potatis och en kvarg/chili sås. 
Hoppas ni gillade detta. Det är ett snabbt, enkelt och sjukt gott vardagsrecept. 
 
Ciao ciao, 
 
/Claudio

Mitt tips om Lax

I köket gäller det att vara smart. Både för att värna om miljön och plånboken. 
Jag köper gärna hel lax eller i alla fal hel lax sida. 
 
Som sagt, dels kostar det mindre men ännu viktigare så använder man hela sidan på laxen. Jag är allergisk mot alla som ska ha mittbitar bara. Vem ska köpa kanten då? 
 
Det är väldigt enkelt att stycka upp en laxsida. Du kan behöva putsa borta några små ben längst ner mot magen, där det vita är. Sen skär jag ett snitt rakt genom laxen så jag får två halvor. En halva med en tjockare ryggbit. En halva med magdelen. Den biten mot magen är fetare och har mer smak (det är laxens pancetta) medan den tjocka biten såklart är köttigare. Fördelen med att dela upp den såhär istället för att skära skivor så du får både lite av magen och ryggen är att nu blir bitarna ganska jämna i tjocklek vilket betyder att de ska tillagas ungefär lika länge. 
Denna laxsida kostade mig lite mer än 200 kr. Jag styckade upp den i 110-150 gr bitar (lagom) och fick ut 10 portioner. Det är ca 20 kr per portion. 
 
Lycka till,
 
Ciao ciao
 
/Claudio
Mat

Som en ledig dag, fast ändå inte

Jag vet inte om det är vädret, ljuset eller vad. Men hela eftermiddagen har känns som en ledig dag och jag har gjort så mycket. 
Bilden är från förra sommaren då jag och Jenny var på besök hos Ica Alexius i GBG skärgården
Jag var uppe tidigt imorse och sprang så träningen var avklarad. Jobbet gick snabbare än förväntat så när jag kom ifrån vid 17.45 hade jag hela kvällen fri...Det är väldgit ovanligt. Oftast är det träning, hundkurs, middag. Något.
Idag skulle Jenny vara med sin familj så jag åkte till vetrinären, ordnade fästingvaccin till Nero. Sen ut på Lidingö för en promenad i skogen. Gick typ 45 min. 
Lagade pang pang god middag. Brisket rest från i helgen som jag stekte på, potatisstomp med rökt EVOO samt en stor sallad. Kollade reprisen av The Mauler UFC machten igår mendas jag åt. Vilken match!
Sen kom min Coop lev, jag packade upp. Preppade en laxsida (skriver om det i dagarna), benade ut en kyckling som jag sen marinerade samt gjorde lunchlådor för morgondagen. 
Jag ska sikta på att ha såna här kvällar i alla fall 2-3 dagar i veckan. Grymt skönt. 
 
Sen är jag också så sjukt taggad inför fredag då vi ska ha vårmarknad på jobbet. Ni är alla välkomna dit! 
Vi ska sälja massa goda delikatesser. Är grymt taggad inför det!!
 
Ja vissa dagar får man mycket gjort men ändå känns det som en semesterdag. 
 
Synd att inte alla dagar är så, eller?
 
Sov så gott, 
 
Ciao ciao
 
/Claudio