Mitt tips om Lax

I köket gäller det att vara smart. Både för att värna om miljön och plånboken. 
Jag köper gärna hel lax eller i alla fal hel lax sida. 
 
Som sagt, dels kostar det mindre men ännu viktigare så använder man hela sidan på laxen. Jag är allergisk mot alla som ska ha mittbitar bara. Vem ska köpa kanten då? 
 
Det är väldigt enkelt att stycka upp en laxsida. Du kan behöva putsa borta några små ben längst ner mot magen, där det vita är. Sen skär jag ett snitt rakt genom laxen så jag får två halvor. En halva med en tjockare ryggbit. En halva med magdelen. Den biten mot magen är fetare och har mer smak (det är laxens pancetta) medan den tjocka biten såklart är köttigare. Fördelen med att dela upp den såhär istället för att skära skivor så du får både lite av magen och ryggen är att nu blir bitarna ganska jämna i tjocklek vilket betyder att de ska tillagas ungefär lika länge. 
Denna laxsida kostade mig lite mer än 200 kr. Jag styckade upp den i 110-150 gr bitar (lagom) och fick ut 10 portioner. Det är ca 20 kr per portion. 
 
Lycka till,
 
Ciao ciao
 
/Claudio