mytasteswe.com foodio - november 2017 <script type="text/javascript">var tsId=2489153;</script> <script type="text/javascript" src="http://script.tailsweep.com/js/analytics.js"></script>

Amatrice på Ambassaden

 

I veckan var vi på en väldigt trevlig och positiv tillställning på Ambassaden. De hade en kväll i ära för Amatrice. Amatrice är ju den lilla byn i Italien som förra årets drabbades av en stor jordbävning. 3-400 personer dog. 

Nu ett år senare börjar staden komma igång igen men behöver den hjälp de kan få. Italienska ambassaden i Stockholm anordnade en Amatrice kväll för att vi ska få upp ögon för Amatrice men framför allt så hade de bjudit hit producenter av olja, pecorino, chark, pizza, vin osv. Målbilden är att de olika producenterna ska hitta någon att jobba med i Sverige. Försöka få fler jobb till Amatrice, mer mer människor.. Grymt bra ide tycker jag. Vissa produkter var superintressanta vissa inte. Efter provningen av produkterna bjöds det på middag och vin. Självklart avslutades kvällen med sång och dans. Även massa klev upp på scen och raspade av ett par toner.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Allt som allt grymt fin kväll. 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - amatrice - ambassaden - blogg - claudiohjort - fod - food - foodie - foodio - italiana food selections - matblogg

Min ultimata lasagne

 

Jag trodde att lasagne var världens mest lagade och ätna rätt. Men jag fick i veckan lära mig att det är pizza på en överlägsen första plats följt av hamburgare. 

Pappa fyllde ju år i veckan och önskade sig att jag skulle laga lasagne. Jag har inte ätit Lasagne på ett tag så jag blev själv väldigt sugen. 

Att göra en bra lasagne är egentligen inte svårt. Du ska koka en bolognese, en bechamelsås & en tomatsås. Köp Lasagneplattor av kvalitet absolut inte färska utan köp från Rustichella D’abruzzo och toppa med god Parmigiano Reggiano. Den blir som godast efter 1 dag så du kan med fördel göra den i förväg och sen värma upp dagen då ni ska äta. 

 


 

En stor plåt lasagne

 

Bolognese

1 kg grovmalen högrevsfärs

1 kg oxsvans

1 morot, finhackad

2 stjälkar blekselleri, finhackade

2 gullök, finhackad

4 st vitlöksklyftor, finhackade

2 burkar San Marzano tomat

1/2 litet buljong

3 dl rött vin

Salt 

EVOO

 

Börja med att steka färs och oxsvans i små omgångar så de får en riktigt fin mörk yta. Lägg åt sidan.

 

Svetta alla grönsaker i en stor kastrull i lite EVOO till löken börjar bli genomskinlig. 

 

Tillsätt det stekta köttet och höj temperaturen lite. 

 

Häll på vinter och låt koka in helt. 

Under tiden kokar du upp tomat och buljong i en kastrull. Detta gör man bara för att inte sänka temperaturen så mycket när man häller på. 

 

Häll på den varma tomaten och buljongen. 

Koka upp och ställ in i ugnen med lock på. 

Låt den gå på 100 grader i ca 10 timmar. 

 

 

Efter 10 timmar lyfter du ur alla oxsvansar. Plocka bort köttet och lägg ner i kastrullen. Släng benen. Smaka av med salt. Lägg åt sidan.

 
 

 Bechamelsås

1,5 liter mjölk

1/2 dl vetemjöl

50 gr smör

 

Smält smöret i en kastrull på medelvärme.

Tillsätt mjölen och rör om med en visp. 

Tillsätt mjölken, lite i taget. Kanske 5 dl åt gången. Vispa konstant. Du vill inte ha klumpar. 

När all mjölk är i sänker du temperaturen och låter puttra ca 30 min. Såsen ska bli så pass tjock att om du stoppar ner en träslev ska du kunna dra ett spår med fingret på baksidan av skeden som stannar kvar. 

 
 
Tomatsås

2 burkar passerade Cosi comé tomater

stjälkar från 2 basilika krukor, finhackade

4 vitlöksklyftor, finhackade

Salt

EVOO

 

Fräs vitlök och basilika stjälkar i EVOO. Tillsätt tomaterna och koka i 15-10 min. Smaka av med salt. 

 

Övrigt

2 krukor basilika, bara bladen

300 gr riven parmigiano reggiano 

 

Nu är alla momenten klara och nu är det bara sätta ihop lasagnen. 

 

Börja alltid med bechamelsås i botten. 

 

På med Lasagneplattor. 

Sen ett laget med bolognese, ett lager med tomatsås, ett lager bechamel, ett lager Parmigiano Reggiano och ett lager med basilika blad. 

Sen börjar man om. 

 

I min plåt gjorde jag totalt 3 lager. Istället för att lägga lasagneplattor på toppen som många gör gillar jag att det översta lagret är öppet. Men jag lägger ingen basilika på det sista lagret då det bara kommer brännas men jag kör på extra mycket Parmigiano Reggiano. 

 

 

Baka i ugnen på 200 grader ca 20-30 min. Du vill inte bränna lasagnen men ändå få en mörk yta på toppen. 

 

Smaklig måltid! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - blogg - bolognese - claudiohjort - food - foodie - foodio - lasagne - matblogg - recept
3

Spaghetti alla Nerano

 

Första gången som jag åt denna rätt (som jag minns) var för tre år sen dagen efter min kusin gift sig på Amalfikusten. Jag, mamma, pappa, Jenny, Simona och Milele tog bilen och åkte ner till byn Nerano. Vi åt på en restaurang som står på pelare i vattnet. Mitt i restaurangen fanns tankar med levande humrar och skaldjur. När de rekommenderade en vegetarisk rätt blev jag skeptisk men mamma bekräftade att den är bra. 

HELT magiskt gott var det. 

 


 

 

Spaghetti alla Nerano 4 pers

  • 400 gr spaghetti, Rustichella D’Abruzzo
  • 1,5 kg zucchini, skurna i 0,3-0,5 mm skivor
  • 100 gr parmigiano-reggiano, riven
  • 1 kruka basilika, grovt hackat
  • 10 blas mynta, finhackat
  • Salt
  • Peppar
  • EVOO

 


 

Börja med att steka/fritera zucchini. De ska bli bruna men inte brända. Lägg på papper och låt svalna. 

 
 

 

Koka pasta enligt anvisningar på paketet i saltat vatten. Dra av 2 minuter. 

 

Häll av pastavattnet men spara 2 dl. 

 

Blanda pasta, pastavatten och zucchini i en kastrull på medelvärme. Låt puttra 1 minut. 

 

 

Slå av värmen, tillsätt Parmigiano-Reggiano, basilika och mynta. Rör om och låt vila 1 minut. 

 

Smaka av med mer salt och Parmigiano-Reggiano. 

 

Servera på djupa tallrikar och toppa med lite zucchini, basilika och EVOO Novello. 

 

 
 

Smaklig måltid!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - amalfi - blogg - claudiohjort - food - foodie - foodio - italiana food selections - matblogg - napoli - nerano - spaghetti