Mat

Doggybag

Jag vet inte hur det är med er men jag har genom åren alltid lite skämtsamt pratat om ”doggybag”. Att man i USA får så sjukt mycket mat på tallrikarna att man tar hem resterna. Något ligger i det, absolut, varför göra så stora portioner att de flesta inte orkar äta?

 

 

I lördags vad jag och åt hos mina vänner Darko och Luciano på Restaurang Macelleria vid Torsplan. Verkligen värt ett besök. Grymt god mat. Som varmrätt tog vi in en helgrillad spädgris som var helt makalös. Krispigt skinn, saftigt kött och så där härligt groteskt som jag gillar det. 

I menyn stod det att grisen var för att dela på två. vi var fyra så vi tog in 2. 

Vi kan säga att det vart mycket mat! Vi alla fyra äter ändå bra men hade en hel del över. 

Värt att veta var att vi även hade ätit varsin halvportion pasta och till grisen fick man sötpotatispommes, tryffelmajo och sallad. 

 

Vi lämnade i stort sett en gris. (en gris är alltså en halv gris för att vara tydlig). 

 

Att lämna den känns fel av två anledningar. 

  1. Jag har betalat för den, varför ska jag då inte få nytta av allt jag köpt?
  2. Att slänga mat är som en sjukdom som vi alla måste bekämpa

 

Jag bad servitören om att få ta med resten vilket de självklart gjorde. Packade ner den i fina lådor och så fick jag en påse gris att ta hem. 

Den grisen åt vi dagen efter till middag då jag gjorde BAO (så sjukt gott) men även i nudelsoppan jag la upp i veckan. 

 

 
Jag tycker helt klart att vi ska ta som vana att ta med mat hem från krogen som vi inte äter upp. Som sagt av flera anledningar. Finns kanske ännu fler?

 

Hur ser ni på det här?

 

Ciao ciao

 

/Claudio

BAO - Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - blogg - claudiohjort - doggybag - food - foodie - foodio - italiana food selections - matblogg - miljö - rester - smart
2
Solle

Bra sagt, Claudio! Mina pojkar skäms alltid när jag ber om en doggy bag. Men varför slänga mat som man betalt för, och som går att äta dagen efter. Restaurangen kan väl ta det som en komplimang att man tyckte det var så gott att man vill ha med det hem.

Svar: Exakt!
Claudio Hjort

Anonym

Helt rätt!

Svar: Tack!
Claudio Hjort