EVOO Novello - Säsongen är igång!

 

Det gröna guldet börjar komma in till Sverige varje år kring början av November. Med det gröna guldet menar jag EVOO Novello. Alltså färskpressad Extra Jungfruolivolja. Jag ska inte ge en lektion i EVOO här och nu men några ord kring Novello. 

 

Novello är ingen olja utan Novello betyder NY på Italienska. Alla olivoljor är alltså novello kring pressningen. Här tror många fel vilket såklart kommer ifrån leverantörer i Sverige och världen som säljer oljor som de döpt till Novello. Detta är helt fel!!! Oljan är ju novello nu fram till Januari (beroende såklart på när den är pressad). 

Efter det är den fantastisk fortfarande men vi kan ju inte kalla den färskpressad (novello). 

 

 

Detta är i min värld ett sätt att lura butiker och slutkunderna. 

 

Man kan ju också se ett samband. Ingen bra producent döper sin olja till novello. Alla oljor som heter novello ligger kring 100 kr (inte pang kvalitet). 

 

Det är såklart inte bara vi som har bra Extra Jungfruolivolja i Sverige. Vi har ett stort brett sortiment och vi jobbat bara med toppkvalitet. Men det finns ett gäng bra oljor till i Sverige. 

 

Men köp ingen olja som heter Novello och köp ingen EVOO för mindre än 200 kr/liter.  

 

Så det var det jag ville säga kring novello. 

 

 

Förra veckan började vi få in Novello. Vissa av er tänker nu, men jag såg ju novello i butik för redan flera veckor sen. Ja tyvärr har vissa nu börjat ta in novello väldigt tidigt innan oliver är som bäst för att pressa för att komma först ut på marknaden. Oljan kan vara kul nu men är inte så komplex och intressant som de är när man skördar de i perfekt tid. Dessa oljor kommer framför allt tappa mycket när ”novellostyrkan är över”.

 

Vi samlade ihop alla på företaget i igår kväll för en riktigt novellofest. Vi har fått in 5 olika oljor och nästa vecka kommer typ 15 till…:) 

Vi började med en utbildning kring Extra Jungrfruolivolja. Djupgående så alla på jobbet inte bara säljarna förstår vad en bra olja är och hur de produceras. 

 

Efter utbildningen hade jag gjort en tartar. Min tartar skär jag för hand i små små tärningar. Går att göra tartar med massa olika smaker men min favorit är citronzest, apelsinzest, citronsaft, salt och riktigt med EVOO. Finns inget bättre!!!

Vi hade även dukat upp ost, chark, kronärtskockor, oliver, bröd solkyssta tomater.

Sen tände vi grillen, körde på riktigt mycket kol. Det blev som lava!!! Grillade hängmörad entrecoté och toppade med salt och EVOO. Ingen sås!! Glöm det. 

 

 
 
 
 
 
 
'
 
 

Fantastisk kväll med ett grymt gäng. 

 

Nu är Novellosäsongen igång så varje helg i en månad framöver kan ni träffas oss och smaka på dessa fantastiska oljor. 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - EVOO - Italiana Food Selections - Italiensk mat - blogg - claudiohjort - food - foodie - foodio - matblogg - novello
1
Anonym

Aaaahhhggg. Jag jobbar helt klart på fel ställe. Grymt inspirerande // Conny

Svar: hehe:)
Claudio Hjort