Lär dig att göra risotto som ett proffs, här har du grunden !

 

När jag pratar med människor om risotto drar dig de flesta från att göra risotto för att det är svårt. Jag tror egentligen inte det de menar är att det är svårt utan snarare att de inte vet hur de ska göra eller hur den ska bli. För det är ju inte svårt att röra om i en kastrull..)

Risotto är kul just för att det går att variera in i oändligheten. Följ säsong och råvaror som är som bäst just när du ska göra din risotto. 

Här kan jag även lägga till att precis som med pasta serveras INTE risotto med en kyckling file eller nåt vid sidan av. Ät först en risotto sen protein med grönsaker. Inte den klassiska grisskålen där vi blandar allt på en och samma tallrik. 

Tiden för att göra en risotto skiljer sig lite år beroende på ris. Jag använder enbart Carnaroli ris från Acquerello. Det finns inget ris i världen som kan mäta sig med det. Den stora fördelen med detta ris när man gör risotto är att det är ett lagrat ris vilket gör att stärkelsen är inkapslad och du kan binda in mer buljong vilket ger en mycket krämigare risotto än med andra ris. Så lägg några kr extra och köp det riset. Finns inget alternativ. (på riktigt). 

 

 

 

Risottobas 1 pers

 

  • 50-80 gr Carnaroliris Acuerello (50 om du ska äta varmrätt 80 om risotto är hela måltiden)
  • 1/4 gul lök
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 0,5 liter bra höns eller grönsaksbuljong
  • 20 gr smör
  • 20 gr parmigiano reggiano
  • EVOO
  • Salt

 


 

Börja med att svetta löken i EVOO till löken är genomskinlig. 

 

I med riset. Här är det lite unikt med acquerello. I vanliga risotto recept ska man här fräsa riset till även den börjar bli genomskinligt. Det behöver man inte här då risen är lagrat. 

 

Så i med riset, höj temperaturen lite  och häll på vinet. Låt det koka in helt och hållet. 

 

Nu börjar du hälla i buljong. Här kan du kolla på klockan. Detta steg ska ta 11 minuter. 

Börja med buljong så du täcker riset. Detta ska nu puttra medan du rör om. Så fort buljongen börjar koka in tillsätter du lite mer buljong. Fortsätt med att röra om och hälla på buljong. 

 

Efter 11 minuter är du ca 3-5 minuter kvar på riset. Här kan du nu välja. 

  1. Häll upp risotton på en plåt och se in i frysen så den kyls snabbt. Såhär förbereder man en risotto om du t.ex skulle ha en middag eller något. 
  2. Gör klart risotton. 

 

Fortsätt att hälla på buljong och röra om i 3-5 min kvar. Här får du välja beroende på hur mycket kärna du vll ha. Jag kör min risotto i 3 min till. 

 

Efter 3 min drar jag av allt från plattan. Tillsätt smör och parmigiano-reggiano och rör om. Lägg på ett lock och låt vila 2 minuter. 

 

Nu ska risotton vara klar. Smaka av med salt och peppar. Ha koll på konsistensen. Risotto ska vara väldigt krämigt. Inte fast! Om du kan sätta en gaffel i den och den står upp har du gjort en för torr risotto. Känns den lita för fast kan du tillsätta lite mer varmbuljong och rör om. 

 

Servera risotton på en djuptallrik. Risotton ska ha konsistens att om du vikar på tallriken ska risotton röra på sig. På italienska heter det ”al onda”, dvs som en våg ska risotton röra sig på tallriken. 

 

OK nu har vi basen. Härifrån kan vi göra hur mycket som helst! Att bara servera den såhär är inte så skoj. Men i det sista steget kan du hälla i massa olika saker. Olika ostar, puréer, stekt svamp…Testa er framåt! 

Sen är det ju roligt att toppa risotton med mer Parmigiano, någon god ört, krispiga steka nötter, ja använd fantasin. 

 

Jag kommer lägga upp recept på risotto emellanåt. Men här har ni i alla fall basen. 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - acquerello - blogg - claudiohjort - food - foodie - foodio - höst - italiana food selections - matblogg - ris - risotto