Lasagne - min bästa!

 

Jag trodde att lasagne var världens mest lagade och ätna rätt. Men jag har fått lära mig att det är pizza på en överlägsen första plats följt av hamburgare. 

Det här en en av min pappas favoriträtter. Vem älskar inte lasagne?

Att göra en bra lasagne är egentligen inte svårt. Du ska koka en bolognese, en bechamelsås & en tomatsås. Köp Lasagneplattor av kvalitet absolut inte färska utan köp från Rustichella D’abruzzo och toppa med god Parmigiano Reggiano. Den blir som godast efter 1 dag så du kan med fördel göra den i förväg och sen värma upp dagen då ni ska äta. 

 


Du behöver (blir en stor plåt)

 

Bolognese (köttfärssåsen)

  • 1 kg grovmalen högrevsfärs
  • 1 kg oxsvans
  • 1 morot
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 gullök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 burkar San Marzano tomat
  • 1/2 litet buljong
  • 3 dl rött vin
  • Salt 
  • EVOO
Bechamelsås
  • 1,5 liter mjölk
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 50 gr smör

Tomatsås

  • 2 burkar passerade Cosi comé tomater (eller San Marzano)
  • Stjälkar från 2 basilika krukor
  • 4 vitlöksklyftor
  • Salt
  • EVOO

Övrigt

  • 2 krukor basilika, bara bladen
  • 300 gr riven parmigiano reggiano 
 
Gör såhär

 

Bolognese (köttfärssåsen)

  1. Stek högrevsfärsen och oxsvanen i en riktigt varm stekpanna i små omgångar så de får en mörkbrun färg. Lägg åt sidan.
  2. Hacka morot, lök, vitlök och själktselleri.
  3. Svetta alla grönsaker i en stor kastrull i lite EVOO till löken börjar bli genomskinlig. 
  4. Tillsätt det stekta köttet och höj temperaturen lite. 
  5. Häll på vinet och låt koka in helt. 
  6. Koka upp tomat och buljong i en kastrull. Detta gör man bara för att inte sänka temperaturen så mycket när man i nästa steg blandar ihop. 
  7. Häll på den varma tomaten och buljongen. 
  8. Koka upp och ställ in i ugnen med lock på. 
  9. Låt den gå på 100 grader i ca 10 timmar. 
  10. Efter 10 timmar lyfter du ur alla oxsvansar. Plocka bort köttet och lägg ner i kastrullen. Släng benen. Smaka av med salt. Lägg åt sidan.
 
Bechamelsås
  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  2. Tillsätt mjölet och rör om med en visp. 
  3. Tillsätt mjölken, lite i taget. Kanske 5 dl åt gången. Vispa konstant. Du vill inte ha klumpar. 
  4. När all mjölk är i sänker du temperaturen och låter puttra ca 30 min. Såsen ska bli så pass tjock att om du stoppar ner en träslev ska du kunna dra ett spår med fingret på baksidan av skeden som stannar kvar. 

 

Tomatsås 

  1. Hacka vitlök och basilika stjälkarna. 
  2. Fräs vitlök och basilika stjälkar i EVOO. Tillsätt tomaterna och koka i 15-10 min. Smaka av med salt. 

 

Sätt ihop Lasagnen

Nu är alla momenten klara och nu är det bara sätta ihop lasagnen. Börja alltid med bechamelsås i botten. 

  1. Beschamel, lasagneplattor, bolognese, tomatsås, bechamel, riven Parmigiano Reggiano lager med basilika blad. Det är orningen. Ett lager av varje. 
  2. I min plåt gjorde jag totalt 3 lager. Istället för att lägga lasagneplattor på toppen som många gör gillar jag att det översta lagret är öppet. Men jag lägger ingen basilika på det sista lagret då det bara kommer brännas men jag kör på extra mycket Parmigiano Reggiano. 
  3. Baka i ugnen på 200 grader ca 20-30 min. Du vill inte bränna lasagnen men ändå få en mörk yta på toppen. 

 

Smaklig måltid! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 

 

 

 

 
 
 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - blogg - bolognese - claudiohjort - food - foodie - foodio - lasagne - matblogg - pasta - recept
3
Anders

Ciao! Får bli detta till helgen, en liten fråga om parmigiano reggiano hur lagrad är den som du brukar köra? Vi har rivit parmigiano reggiano som jag tror har varit 36 mån på lax och kyckling i ugn men då har smaken inte blivit så god, den bränns bara. Hälsningar Anders

Svar: Hej Anders! Ledsen för sent svar. Jag kör alltid 24 mån.

36 mån och över använder jag mer som "ost", det innebär att jag använder den mer som en bit ist med ett gott glas rött efter maten:)
Claudio Hjort

Anders

Hej! Vad tror du om ovan?

Anders

Toppen tack! Ska göra det i morgon. Hoppas Rollands har dessa lasagneplattor.

Svar: Toppen! Låt mig veta hur det gick:) Kolla annars på delitea.se De kör hem till GBG och har många saker hemma. De brukar även ta in vid förfrågan.
Claudio Hjort