mytasteswe.com foodio - Rigatoni med Pumpa
< er>

Rigatoni med Pumpa

Pumpa är sjukt gott men det finns massa olika pumpa sorter. I helgen gjorde vi en pumpapasta på La Banca i Ljusdal. Alla som åt tyckte om den och många kommenterade även och sa att de aldrig tidigare ätit en god pumpa rätt. 

I detta recept använde jag tärnad alpskinka (lättrökt prosciutto) men du kan använda en annan lufttorkad prosciutto om du vill, bacon, pancetta eller griskind. 

 


 

Rigatoni med Pumpa 4 pers

  • 400 gr Rigatoni, Rustichella D’Abruzzo eller Afeltra
  • 1 butternut squash, skalad och sen tärnad i grova bitar, ca 1-2 cm. 
  • 1 gullök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 100 gr Alpsinka eller annat, se ovan, fint tärnat
  • 1 litet buljong, höns eller grönsak
  • 100 gr Parmigiano-reggiano, fint riven
  • Peperita Chili Scotch Bonnet (nr 6) efter smak
  • Salt
  • EVOO

 


 

Fräs lökarna med skinkan i lite EVOO på medelvärme tills löken är genomskinlig. 

 

 

Tillsätt pumpan och fräs ett par minuter. 

 

 

Häll på buljongen så att pumpan är helt täckt. Koka upp och sänk sedan temperaturen till medel. Koka i 20 min. 

Smaka av med salt och chili.

 

 

Koka pasta enligt anvisningarna på paketet. Men dra bort 2 minuter. Spara pastavattnet.

 

Blanda 4 slevar med pumpasås i kastrullen med pasta. Häll på 1/2 dl pastavatten. Koka tillsammans ca 1 minut. Det ska vara såsigt men inte soppigt. Slå av plattan. Häll i Parmigiano och rör om ordentligt. Låt vila 1-2 minuter. 

 

 

Servera på en djup tallrik med lite extra parmigiano reggiano på toppen. 

 

Smaklig måltid!

 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - Mat - claudiohjort - comfortfood - gott - höst - mat - pumpa - zucca