mytasteswe.com foodio - Fusilli allo scarpariello (med Piennolo!)
< er>
Mat

Fusilli allo scarpariello (med Piennolo!)

 

Min mamma är från en liten stad utanför Napoli som heter Frattamaggiore. Där bor fortfarande en stor del av min släkt. Min släkt i Italien (även i Sverige i och för sig) är väldigt stor. Mamma har en bror som har 3 barn. Men morfar hade 4 bröder. Alla de har 2-4 barn var som i sin tur har barn och nu börjar deras barn komma. För något år sen räknade vi och kom fram till att vi har över 50 kusiner och sysslingar. Sjukt kul! 

Av alla dessa står jag helt klart närmast min gudmor Gina och hennes familj. Den här pastarätten tog för mig lång tid innan jag började laga då jag trodde det var svårt. Men det är ju busenkelt! Vanligtvis gör jag den på skållade stora tomater men nu är det Piennolosäsong så självklart gör jag min sås på Piennolo! 

 


 

Fusilli allo scarpariello 2 pers

  • 200 gr Fusilli col Buco, Rustichella D’abruzzo
  • 300 gr Piennolo, sköljda och delade på 4
  • 40 gr Parmigiano Reggiano, riven
  • 40 gr Pecorino Toscano (eller annan pecorino), riven
  • 3 klyftor vitlök, tunt skurna 
  • 1 näve färsk basilika
  • EVOO
  • Salt

 


 

Fräs vitlök i EVOO på låg värme till den blir mjuk. 

Häll på tomaterna och höj temperaturen till medel. Låt puttra i ca 10 min. 

 

Rör om i såsen med en gaffel, det ska vara krämigt! 

Smaka av såsen med salt. 

 

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningar på paketet men dra av 2 minuter. 

 

Innan du häller av pastan sparar du undan ca 1-2 dl pastavatten. 

Häll hälften av vattnet i såsen och låt koka upp. 

Häll den avrunna pastan ner i såsen och rör om på hög värme ca 30 sekunder. 

 

Om all vätska har kokat in tillsätt mer pastavatten.

 

Häll i den rivna osten samt basilika. Slå av värmen. 

 
 

Rör om och låt vila 3 minuter. 

Rör om igen och servera nu på djupa varma tallrikar. 

 

Toppa med lite riven ost samt mer färsk basilika. 

 

 

Smaklig måltid! 

 

Ciao ciao

 

/Claudio