mytasteswe.com foodio - Spaghetti med Piennolotomater
< er>

Spaghetti med Piennolotomater

 

En gång om året finns dessa underbara små tomater. Det är en ”supersäsongs” produkt och finns bara en gång om året. 

Piennolo tomaten. (Uttalas PJÄNNOLLÅ)

Piennolotomter skördas för hand av bänder på Vesuvius sluttningar. Det är en anrik tomatsort som enbart växer på den aktiva vulkanen nära Npoli. En bittersöt smak tack vare halten av socker- och saltmineraler. Detta gör den helt perfekt för att göra en tomatsås. 

Piennolo ska lagas, inge ätas rå i sallader eller som snack. 

 

Det finns många goda recept med Piennolo. Men det finns ett recept som alla som köper Piennolo måste testa. 

Klassikern, kungen….. Spaghetti med Piennolo. 

 

 
 

 

Spaghetti med Piennolo 2 pers

  • 200 gr Spaghetti, Rustichella D’Abruzzo
  • 300 gr Piennolo, sköljda och delade på 4. 
  • 4 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 3 msk EVOO, Viola
  • Basilikablad
  • Parmigiano (om man vill, jag hade det inte på min men Jenny ville ha på sin)

 


 

 
 

Sätt på en stor kastrull med vatten för att koka pastan. Salta ordentligt. Om du smakar på vattnet efter att du saltat det ska du känna att det smakar salt. Inte lika mycket som en kallsup i medelhavet men ändå, du vill känna smaken. 

 

Fräs vitlöken i EVOO på medelvärme. Den ska precis börja få färg.

 

 
 

Lägg i tomaterna. Rör om och låt puttra på medelvärme ca 10 min. 

 

 

Rör om då och då. 

Såsen är klar när tomaterna släppt ifrån sig en del vätska och det har bildats som en tjock härlig sås. 

 

 

Slå av plattan och ställ åt sidan. 

 

Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Men dra av 1 minut. I detta fall använde jag Spaghetti från Rustichella så jag kokade pastan i 8 minuter. 

 

 
 
 

Innan du häller av vattnet, fyll ett glas med pastavatten och ställ åt sidan. 

 

 

Häll av pastan. 

 

Sätt tomtsåsen på hög temp. När såsen bärbar puttra häller du i pastan i tomatsåsen samt ca hälften av vattnet. Rör om med värme ca 1 minuter. Om allt vatten kokat in tillsätt lite mer pastavatten. 

 

 

 

Slå av plattan. Lägg i basilika och rör om. Låt pastan vila 2 minuter nu. 

 

Tänd lite ljus, hämta barnen, jag vet inte. Men låt dessa två minuter gå. Låt pastan göra sitt jobb och stoltsera med sin kvalitet. (detta gäller inte om du köper billig pasta….).

 

Servera i djupa tallrikar och toppas med en stråle EVOO. 

 
 
 

 

Smaklig måltid!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - claudiohjort - food - foodie - foodio - italiana food selections - piennolo - piennolotomater - rustichelladabruzzo - spaghetti - tomater
2
Lillemmish - mode - inspo - mamma

Hur gott såg inte de där ut =)

ha en bra dag
kramis

Anders

Blir inköp av Piennolotomater idag :) Blir fisk med fregula och piennolo till helgen.

Svar: Låter magiskt!
Claudio Hjort