Mat

TJUR!

 
Förra veckan såg jag en bild på Instagram på en köttbit som gjorde mig intresserad. Det visade sig vara en clubstek av en småländsk TJUR som slaktades vid en vikt på 848 kg därefter hängmörade den i 135 dagar. 

Jag vet inte hur det är med er men sånt här går jag igång på! 

 
 

Denna drömbit köpte jag på Garpes i Bromma. 

Vi kunde inte äta en på hela förra veckan då Jenny var lite dålig och när man är krasslig är tydligen en megastor tjurbiff inte det första man är sugen på….

Men i torsdags var det dags. 

Tillagade den först i ugnen till 50 grader. Sen lät jag sen svalna medan vi åt lite pasta och sen stekte jag den på riktigt hög värme så den blev fint karamelliserad. 

 

 
 
 

Det var en upplevelse. 

Smaken var stor, mustig och intensiv. Jag trodde den skulle ha högre sötma, typ som vissa Wagyu och hängmörade mjölkkossor. 

Självklart var det inte det möraste köttet jag ätit men jag uppskattar tuggmotstånd. Jag är ingen bebis utan jag har tänder och har inget emot att använda de. 

 

 
 

Jag tycker det är grymt bra att man använder djuren 100%. Arbetstjurar, mjölkkossor och liknande. Istället för att de bara ska slängda är det väl bättre att vi slaktar och säljer de för att ätas upp. 

En clubstek vet jag inte om det är det ultimata. För mig var det en upplevelse men det blev ingen favorit. 

Jag kan inte sluta tänka på att göra en Bolognese med grovmals hängmörad tjur..

 

Vi får väl se om nån hör mig:)!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - claudiohjort - food - foodie - foodio - italiana food selections - kött - tjur