En informativ lunch med italienska gäster

 

En av de roligaste grejerna med mitt jobb är att man lär sig mer och mer för varje dag som går. Vi jobbar mer nästa 70 olika producenter då vi vill jobba med människor som är specialister inom sitt område. Vi köper t.ex inte en salami från han som gör en Parma. Utan vi tar Parma från de som vi tycker gör de bästa och salami från de som gör de bästa salami. 

Ett par gånger per år kommer det hit producenter ofta för något event eller liknande. Igår kväll hade vi två kanon lyckade event. En VIP kväll på NK för deras bästa kunder samt en VIP kväll på COOP huvudkontor. 

Men innan dessa VIP kvällar började passade vi på att samla ihop hela företaget för att äta en gemensam och utbildande lunch ihop. 

 

 
 

Nazzareno Agnoni köper vi inlagda kronärtskockor ifrån samt några olika tapenade. Han berättade om konsten att förädla kronärtskockor. 

 
 

Allt börjar med råvaran. Han använder enbart Romanesco Kronärtskocka. Den odlas i två delar av Lazio. I Nazzarenos del, Sezze Romano är jorden med mineralrik, mer järn. Det ger kronärtskockan mer smak och mer karaktär. Han tillsätter inte massa konserveringsmedel eller annat som bleker eller gör kronärtskockan nu. Du känner smaken av en kronärtskocka, lite sötma i börjar med en lätt beska i eftersmaken. 

 

 
 
 

Paola Calciolari. Henne kan ni dels läsa mer om HÄR. Jag besökte ju Paola i somras. Hantverket imponerar på mig fortfarande. Otroligt. Igår pratade vi mycket om skillnaden på konfektyr, marmellad, mostarda, kompott. Det är här man märket skillnad på olika producenter av såna här produkter. Paola pratade väldigt mycket om vikten av att ha rätt temperatur för att behålla en viss krispighet i frukterna, att kunna hålla upp en skiva päronmostarda och visa att den fortfarande är genomskinlig. Allt är gjort med en noggrannhet som är imponerade. 

 

Om ni vill kan ni idag mellan 10.30-18.30 samt imorgon 10.30-17.00 träffa mig tillsammans med Nazzareno och Paola på NK Saluhall. 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

PS, tyvärr har jag inga bilder från nån av VIP kvällarna då det var så mycket att göra att det inte blev nån tid över för fotografering!

Italiana Food Selections - Italiensk mat - agnoni - blogg - food - foodie - foodio - italiana food selections - letamerici - matblogg - mostarda
1

Lättlagad thailändsk fiskgryta

 

Jag börjar laga mer och mer fisk. Äntligen har det lossnat för mig. Precis som min vän potatismannen säger är det inte svårare än att laga en köttbit.

Igår lagade vi en thailändsk fiskgryta med kolja. I alla fall vad jag definierar som thailändska smaker. Super lättlagat och riktigt galet gott. Serverade med kokt ris och ångad rödkål. 

 


 

4 personer

 • 800 gr vit fisk, torrimmad i ca 10 min och skuren i grytbitar. Jag använder kolja. 
 • 100 gr färsk bladspenat
 • 4 st salladslökar, strimlade
 • 1 burk kokosmjölk
 • 4 dl buljong, jag använde hönsbuljong (egen ej tärning!)
 • 1 gullök, strimlad
 • 4 vitlöksklyftor, finhackade
 • 3 cm ingefära, finhackad (jag lämnade skalet på)
 • 1 kanelstång
 • 2 st stjärnanis
 • 1 kruka färsk koriander, finhackade stjälkarna och bladen för sig. 
 • 1/4 krm Peperita Naga Morich (nr 11)
 • 1 tsk räkpasta (kan uteslutas om du inte hittar)
 • 1 lime
 • Salt
 • EVOO

 

Fräs vitlök, lök, koriander stjälkar och ingefära i EVOO några minuter i en gryta. 

 

Tillsätt buljongen, kanel och stjärnanis. Koka ca 10 min. 

 

Tillsätt kokosmjölk, fiskrås och räkpasta. Koka 10 min. Smak av mer chilipeppar och eventuellt med fisksås. 

 
 

Häll i fisken i grytan. Lägg på spenaten och hälften av salladslöken. Lägg på lock och koka 5 minuter. 

 
 

Stäng av plattan. Rör om och låt stå 10 min. 

 

Vi är inte ute efter efter en perfekt temperatur av fisken. Det är ok om den går sönder. Detta är inte fine dining, det är husmanskost en vardag!

Pressa över 1/2 lime på varje portion precis vid servering!

 

 

Smaklig måltid!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - blogg - claudiohjort - curry - food - foodie - foodio - gryta - kolja - matblogg - recept - thai

Nu brinner jag av igen....!

 

Jag har på sistone brunnit av lite på Instagram storys mot populära bloggare och Instagram profiler som lägger upp mycket kring mat. Jag vill inte hänga ut nån så nämner inga namn men jag kan bli så irriterad. 

 

Många säger felaktiga saker om maträtter och råvaror. 

 

Eller nästan värre är de som faktiskt är duktiga på att laga mat, går och handlar på bondens marknad, bra kött osv. Sen slutar det med att de kokar nån skitpasta. Jag vet inte om det faktiskt är så att de saknar kunskap eller om de redan är köpta. 

 

Saknar de kunskap är det ju konstigt att de blivit så otroligt populära och om de är köpta av stora bolag redan är det enligt mig en kortsiktigt affär. 

Innan man börjar göra reklam osv för stora pengar tycker jag man behöver bygga upp ett namn och en respekt inom den bransch man är i. 

 

Se på våra stora kockar i Sverige, Stefano Catenacci, Johan Jureskog, Erik Lallerstedt för att nämna några. Sjukt bra kockar som dels är som sagt väldigt bra på att laga mat sen driver de egna företag som är framgångsrika. Jag respekterar deras val att samarbeta med Milda, Donken och såsföretag. Fan grymt jobbat. All cred till de. 

Men vägen dit för de har varit tuff och lång. 

 

Att börja i tidigt ålder med att göra samarbeten på det sätter gör bara att man inte kommer få ett namn som håller och man kommer sluta i nån mattidning med att laga typ ”vitlöksdoftande fläskfilé med blomkålsris och timjan” eller nåt annat skit. 

 

Nu är jag inte i närheten av att klassas som känd. Jag tror de som känner till mig och vad jag jobbar med delvis tror att jag säger sånt här för att jag vill sälja mer av mina produkter. 

Självklart vill jag sälja mina produkter. Det är de som gör att jag har mat för dagen och tak över huvudet. 

 

Men jag har ett till mål. 

 

Jag vill. JAG VILL! förändra synen och tankesättet kring mat i Sverige. Jag vill få människor att förstå att det jag säger inte bara handlar om att sälja produkter.

Det handlar om ett nytt sätt att se på mat. Att granska det vi äter. Att kunna stoppa i oss mat som vi faktiskt kan stå för. Som vår kropp är nöjd över att få i sig. 

 

Om ingen informerar om något är det klar man inte lär sig. Tvärr får dessa profiler som lägger ut massa trams en hög trovärdighet eftersom de är så "kända". Klart man tror på de. Det skulle jag nog också göra om jag inte var så insatt.

 

Visste ni t.ex. att om ni äter en billig pasta 0-35kr/pkt så är de torkade på hög temperatur. När de torkar på hög temperatur karamelliseras det naturliga sockret i vetet (där för att pastan lite mörkare ofta). Detta innebär att den pastan få ett mycket högre GI (Glukemiskt Index) än pasta av kvalité som torkats på låg temperatur. Högt GI gör att blodsockret ruset upp i taget och du håller dig inte lika mätt lika länge. 

 

Jag kommer framöver att lägga ut en del mer utbildande inlägg. Jag kanske även kommer göra som intervjuer med producenter som jag träffar och inspirerande personer. Lite osäker angående intervjuerna. Vad tycker ni, skulle det vara kul?

 

Vi hörs mer imorgon, men innan får ni får gärna hjälpa mig med en grej. 

Dela gärna min blogg, eller tipsa vänner om att läsa. Jag vill få med mig så många jag kan på denna resa. 

Intresset finns där ute det vet jag efter att ha pratat med olika personer. 

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italien - Italiensk mat - brinn - claudiohjort - food - foodie - foodio - matblogg - matrevolution - revolution