En lätt svamprisotto utan tillsatt fett

 

 

 

Risotto är som många vet en rätt som kräver mycket tid, kärlek och fett. Ju mer smör och Parmigiano desto godare. Det stämmer bra det. Men det går att göra en riktigt god risotto på ett enklare sätt helt utan tillsatt fett. 

Men det kräver 2 saker. 

 1. Du behöver en riktigt god buljong (tärningar duger inte!)
 2. Du behöver köpa Carnaroliris från producenten Acquerello. 

Lite info om Acquerelloris. 

Acquerello är det ultimata riset för att göra en risotto. Googla på det så kommer ni få upp massa stora kockar som använder det. 

Varför är det så bra då?

Egentligen är det tre stora punkter. 

1. Det är ett lagrat ris.

Riset lagrar i minst 1,5 år. Detta gör att man stänger in stärkelsen i riset vilket gör att man kan binda in mer vätska när man gör en risotto. Det absorberar även betydligt mer vätska än andra ris (det kommer jag dra nytta av i detta recept). 

2. Smaken. 

När man gör ett vitt ris tar man ju det ”råa” riskornet, med hölje och allt (ser lite ut som vete) sen ”hyvlar” man bort allt runt om så tills man kommer inte till själva riskornet. Detta var super förenklat förklarat. När man ”hyvlar” bort hölje och allt försvinner även en liten grodd som sitter på riskornet. Denna grodd innehåller en naturlig olja med smak av rostat smör, hasselnöt…

De har uppfunnit en maskin som kan återinföra grodden vilket gör att detta ris har en smak som inget annat carnaroliris kan ha! Coolt va?

3. Hälsa. 

Den här grodden vi talade om tidigare. Utom smaken som jag nyss talade om innehåller den även de flesta mineraler, vitaminer och fibrer. Genom att återinföra grodden får man även tillbaka alla nyttigheter. Skillnaden mellan Acquerello ris och t.ex råris är enbart 0,8% fibrer. 0,8% Ta EN tugga av ett äpple så har du fått i dig det. 

 

Så här har vi alltså ett ris som absorberar mer vätska, gör krämigare risotto, har smak av rostat smör och hasselnöt och har i stort sett samma hälsoaspekter som ett råris. 

 

 

 

Här kommer receptet på min lätta risotto för 3 personer. 

 • 2 dl Acquerello ris
 • 6 dl riktigt bra hönsbuljong
 • 30 gr torkad svamp (jag använde trattkantareller)
 • 50 gr parmigiano reggiano 24 mån
 • 1 msk bladpersilja, finhackad
 • Salt

 

 1. Koka upp buljongen. 
 2. Häll  ris, svamp och en nypa salt. 
 3. Koka ca 10 min. Vätskan ska INTE ha kokat bort. Man ska precis börja se ett lager ris genom buljongen. 
 4. Slå av plattan.
 5. Tillsätt Parmigiano. 
 6. Rör om och lägg på ett lock. Vila 10 min.  
 7. Risotton ska vara krämig. Du ska kunna lägga upp risotto på en tallrik och sen vicka på tallriken så ”vågor” skapas. Om den har blivit för fast tillsätt lite mer buljong. 
 8. PS. Vill man kan man ABSOLUT tillsätta 50 gr smör samtidigt som man tillsätter osten så blir det ju ännu godare.. 
 9. Rör i lite persilja och servera. 

 

Notera även att en risotto är en egen rätt. Ska inte serveras med kött, kyckling eller något. Igår år vi först en risotto sen kyckling och spenat. 

Vi är ju inte grisar, vi behöver inte blanda allt på en och samma tallrik. Eller hur?

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - acquerello - blogg - claudiohjort - food - foodie - foodio - foodio.nu - italiana food selections - matblogg - ris - risotto
1
Fanny

ah svamprisotto är ju det bästa som finns!

Svar: Eller hur:)?!
Claudio Hjort