mytasteswe.com foodio - Lättlagad thailändsk fiskgryta
< er>

Lättlagad thailändsk fiskgryta

 

Jag börjar laga mer och mer fisk. Äntligen har det lossnat för mig. Precis som min vän potatismannen säger är det inte svårare än att laga en köttbit.

Igår lagade vi en thailändsk fiskgryta med kolja. I alla fall vad jag definierar som thailändska smaker. Super lättlagat och riktigt galet gott. Serverade med kokt ris och ångad rödkål. 

 


 

4 personer

  • 800 gr vit fisk, torrimmad i ca 10 min och skuren i grytbitar. Jag använder kolja. 
  • 100 gr färsk bladspenat
  • 4 st salladslökar, strimlade
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 dl buljong, jag använde hönsbuljong (egen ej tärning!)
  • 1 gullök, strimlad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 cm ingefära, finhackad (jag lämnade skalet på)
  • 1 kanelstång
  • 2 st stjärnanis
  • 1 kruka färsk koriander, finhackade stjälkarna och bladen för sig. 
  • 1/4 krm Peperita Naga Morich (nr 11)
  • 1 tsk räkpasta (kan uteslutas om du inte hittar)
  • 1 lime
  • Salt
  • EVOO

 

Fräs vitlök, lök, koriander stjälkar och ingefära i EVOO några minuter i en gryta. 

 

Tillsätt buljongen, kanel och stjärnanis. Koka ca 10 min. 

 

Tillsätt kokosmjölk, fiskrås och räkpasta. Koka 10 min. Smak av mer chilipeppar och eventuellt med fisksås. 

 
 

Häll i fisken i grytan. Lägg på spenaten och hälften av salladslöken. Lägg på lock och koka 5 minuter. 

 
 

Stäng av plattan. Rör om och låt stå 10 min. 

 

Vi är inte ute efter efter en perfekt temperatur av fisken. Det är ok om den går sönder. Detta är inte fine dining, det är husmanskost en vardag!

Pressa över 1/2 lime på varje portion precis vid servering!

 

 

Smaklig måltid!

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - blogg - claudiohjort - curry - food - foodie - foodio - gryta - kolja - matblogg - recept - thai