Smashburger - Krispigt och saftigt!

 

Burgare är enligt mig en av de svåraste rätterna att laga. Om man ska göra de riktigt bra. Det är så många element. 

 

Man ska välja rätt kött, köttfärsen ska formas rätt, kryddningen ska stämma. Sen ska stekgraden vara korrekt samtidigt som man får mycket yta. Osten ska smälta. Ketchupen ska vara bra, eventuell dressing passa. Brödet ska vara perfekt och sen även bra stekt/grillat. 

Sen kommer vi till tillbehören. Pommes är ju ett helt eget kapitel. Sen ska allt serveras samtidigt med rätt temp.

 

Ofta beställer jag burgare på en restaurang för att se hur duktiga de är. Jag har inte blivit imponerad av burgare här i Stockholm. ÄN. Men jag ska prova den på AG Tapasbar. Hört mycket gott om den. 

 

Jag gillar mina burgare enkla. Inte för mycket grejer i! Bra kött, god ost, karamelliserad lök och lite ketchup. Nån gång en god dressing men inte alltid! 

 

Här är mitt recept på en smashburger. Det är alltså en burgare som man formar som en boll och sen trycker ”smashar” ner i en sjukt het panna. Detta gör att man får en grym karamellisering av köttet och massa smak. Jag gillar att göra mina smashburger i 100 g bollar så har jag två i min burgare. Det blir sinnessjukt god smak. Jag gör ofta smashburger när jag vill göra en enkel god burgare. En tjock burgare gör jag när jag vill jobba med med smaker, dressing osv..Är ni med?

 

Var noga med att INTE packa köttfärsen för hård. Tryck ihop den lätt till en boll. 

 

 
 
Lägg ner 2-4 bollar i en absurt varm stekpanna och tryck till de ordentligt med en stekspade eller annat. 
 
 
 
 
 
När du vänt på burgarna efter ca 2 min lägger du en skiva ost på varje köttbit. Stek 1 minut till och lägg på en skärbräda för att vila några min.
 
 

Jag tar 1/2 msk ketchup (recept kommer längre fram) på underdelen av hamburgebrödet, sen lägger jag på två bitar kött och toppar men 1 msk karamelliserad lök. 

 
 

Vem älskar inte detta?

 

Ciao ciao

 

/Claudio

Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - burgare - cheeseburger - claudiohjort - foodie - foodio - kött - matblogg - ost - smashburger