Dubbel cheeseburgare SMASH

 

Burgare är enligt mig en av de svåraste rätterna att laga. Om man ska göra de riktigt bra. Det är så många element. 

 

Man ska välja rätt kött, köttfärsen ska formas rätt, kryddningen ska stämma. Sen ska stekgraden vara korrekt samtidigt som man får mycket yta. Osten ska smälta. Ketchupen ska vara bra, eventuell dressing passa. Brödet ska vara perfekt och sen även bra stekt/grillat. 

Sen kommer vi till tillbehören. Pommes är ju ett helt eget kapitel. Sen ska allt serveras samtidigt med rätt temp.

Ofta beställer jag burgare på en restaurang för att se hur duktiga de är. Jag har inte blivit imponerad av burgare här i Stockholm. ÄN. Men jag ska prova den på AG Tapasbar. Hört mycket gott om den. 

Jag gillar mina burgare enkla. Inte för mycket grejer i! Bra kött, god ost, karamelliserad lök och lite ketchup. Nån gång en god dressing men inte alltid! 

Här är mitt recept på en smashburger. Det är alltså en burgare som man formar som en boll och sen trycker ”smashar” ner i en sjukt het panna. Detta gör att man får en grym karamellisering av köttet och massa smak. Jag gillar att göra mina smashburger i 100 g bollar så har jag två i min burgare. Det blir sinnessjukt god smak. Jag gör ofta smashburger när jag vill göra en enkel god burgare. En tjock burgare gör jag när jag vill jobba med med smaker, dressing osv..Är ni med?

 

 
 
 
 
 

 

 

 

Du behöver ( 2 pers )

 

  • 400 gr grovmalen högrevsfärs
  • 2 hamburgebröd
  • 4 skivor Väddö hamburgeost
  • 2 gullökar
  • Salt
  • Peppar
  • Ketchup
  • EVOO

 

 

Gör såhär

 

  1. Strimla gullöken och stek på låg temp i lite EVOO till den är gyllenbrun och karamelliserad
  2. Forma fyra "bollar" med köttfärsen.
  3. Hetta ut en stekpanna riktigt mycket, maxtemp. Jag låter min stå på i 5-10 min för att uppnå riktigt varm temp.
  4. Häll lite EVOO i stekpannan och lägg ner bollarna.
  5. Med en stekspadse eller annat trycker du till de när de ligger i stekpannan så de plattas ut. 
  6. Stek 2 minuter. Salt och peppra. 
  7. Vänd burgarna. 
  8. Salta och peppra även andra sidan och lägg sen en ostskiva på varje burgare.
  9. Lägg på 1 msk karamelliserad lök på varje burgare. 
  10. När det gått två minuter till lyfter du bort burgarna och låt vila 1 min på en skärbräda. 
  11. Under tider som de vilar steker du brödet i stekpannan så de blir krispiga. 
  12. Ta lite ketchup på brödet och lägg två burgare i varje bröd. 
  13. Servera med lite pommes och kanske en kall öl?!

 

 

Vem älskar inte detta?

 

Ciao ciao

 

/Claudio

 

 
Claudio Hjort - Italiana Food Selections - Italiensk mat - Mat - blogg - burgare - cheeseburger - claudiohjort - foodie - foodio - kött - matblogg - ost - smashburger