Bucatini all’Amatriciana

(null)
 
En av mina favoritpasta rätter. Enkla och tydliga smaker. Blir alltid riktigt gott OM du köper rätt råvaror. 
Rätten kommer från Lazio från byn Amatrice men äts i hela Lazio. Det finns olika "läger" om huruvida set ska vara lök, vitlök eller inte. 
Det som är 100% är att grunden är GRISKIND och inte pancetta. ALDRIG BACON. 
Jag gör en listen specialare. Jag steker griskinden och sen lägger jag den åt sidan och blandar in den i slutet så den håller sig riktigt krispig. 
Jag kör med både lite vitlök och lök för jag tycker det är gott. 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 

(null)
 

(null)
 

(null)
 

(null)
 

(null)
 

(null)
 

(null)


(null)
 

(null)
 
 

 
Du behöver ( 4 pers )
 
  • 400-500 gr bucatini, Rustichella D’Abruzzo
  • 2 burkan San Marzano Tomat, la Carmela
  • 150 gr lufttorkad griskind (guanciale)
  • 1 glas torrt vitt vin
  • 100 gr pecorino Romano  
  • 1 gullök
  • 3 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Chilipeppar
Gör såhär
 
  1. Tärna griskinden
  2. Lägg den tärnade griskinden i en stekpanna. Sätt stekpannan på spisen på medeltemperatur och låt steka tills kinden blivit riktigt krispig, men inte bränd! 
  3. När kinden är klar, lyft av den med en hålslev och lägg på papper. Behåll fettet i stekpannan.
  4. Finhacka lök och vitlök och fräs i några minuter i stekpannan med fettet från kinden. 
  5. Häll ner vinet i stekpannan lök och fett.
  6. Låt kola ihop sig en minut, tills alkoholen är borta.
  7. Häll i tomaterna, sänk temperaturen och låt puttra ca 30-40 min. 
  8. Smaka av med lite salt och chilipeppar. Det ska inte vara starkt, bara få lite mer "kropp". 
  9. Koka pastan enligt ansvisningar på paketet men dra av 2 minuter. Spara lite pastavatten.
  10. Blanda pastan med såsen och lite pastavatten. Låt puttra tillsammans va en minut, tills nästan all sås har kokat in. 
  11. Slå av plattan.  
  12. Blanda i griskinden och riven pecorino romano. Rör om ordentligt och låt sen "vila" någon minut.  
  13. Servera på varma djupa tallrikar.  
 
Smaklig måltid!  
 
Ciao ciao
 
/Claudio 
 
(null)
 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
 
 
 
 
 
Claudio Hjort - Lazio - amatriciana - blogg - bucatini - enkel mat - fast food - foodio - foodio.nu - god mat - griskind - guanciale - middag - middags tips - middagstips - middagtips - pasta - recept - smakrikt - snabblagat