Minestrone

(null)

(null)

En riktigt god minestrone kan göra mig lycklig. Det för mig tillbaka till min barndom och jag minns fortfarande smaken av massas minestrone. Tänk vad tiderna förändras. Jag kom igår när jag va i tonåren och vänner kom över för att äta hos oss tyckte jag det va lite pinsamt att vi åt typ minestrone. Soppa med massa konstiga grönsaker som de flesta av mins vänner aldrig ens ätit. Vi har alltid ätit väldigt gott och bra hemma. Men precis som med en hel del annat vändes en hel del saker upp och ner (både fysiskt och psykiskt) i tonåren och idag förstår jag verkligen vilken tur man haft och vilka grynna föräldrar jag har!

Tänk vad mycket känslor det finns i mat? 


Minestrone finns det inget exakt recept på. Man tar det man har. Perfekt för att rensa kylen och för att följa säsongen. Vi hade en vän som var vegan på middag och gjorde den exakt som i detta recept. Men helt ärligt, även utan en vegan på middag hade jag inte ändrat receptet. 


Detta recept räckte till middag för oss 3 och 3 lunchlådor så 6 rejäla portioner. 


(null)



  • 500 gr vita bönor (koka enligt förpackningen)
  • 3 liter grönsaksbuljong (gör egen!)
  • 1/4 rotselleri, tärnad i 1 cm tärningar 
  • 1 stor morot, tärnad i 1 cm tärningar 
  • 1 gullök, hackad 
  • 1/4 purjolök, strimlad 
  • 200 gr grönkål, ta bort stjälken och hacka bladen grovt 
  • 200 gr spenat 
  • 1 zucchini, skivad i 0,5 cm tjocka skivor 
  • 300 gr orzopasta från Rustichella D’abruzzo (risoni)
  • 3 msk EVOO
  • Salt


  1. Koka grönkålen i vatten i en separat kastrull i ca 15 min. Häll av och lägg åt sidan. 
  2. I kastrullen du ska göra soppan, fräser du rotselleri och morot tills de precis börjar få lite färg.
  3. Tillsätt lök, purjolök och all buljong. Koka 30-40 min på låg temp under lock. Rotsellerin och moroten ska vara mjuka men inte sönderkokade. 
  4. Tillsätt grönkålen och koka 10 min till. 
  5. Koka pastan i en egen kastrull enligt anvisningar på paketet. Om man kokar pastan i soppan blir den väldigt tjock och det vill jag inte. 
  6. Lägg i zucchini och spenat i soppan. Lägg på lock och koka 5-10 min. Smaka av med salt.

(null)

(null)

(null)




Lägg orzopastan (risoni) i botten av en djup tallrik. 

Toppa med några slevar minestrone och ringla över lite riktigt god och pepprig EVOO. 


Smaklig måltid!


Ciao ciao


/Claudio 


Claudio hjort - foodio - foodio.nu - inspiration - mattips - middagstips - minestrone - recept - veganskt - vegetariskt